søndag 25. september 2011

Nasjonalisme

Jeg er ikke så god i politikk (og krig og fred og sånn). Jeg mener, jeg har mine egne, sterke meninger, men er det noen som vil diskutere med meg, er jeg redd jeg redd for å ikke finne ordene jeg trenger til å forsvare meg/saken min, eller at jeg ikke har nok fakta til å delta i en god diskusjon. I bunn og grunn er jeg redd for å drite meg ut. Samtidig som jeg jo elsker å diskutere!

Mange forbinder «nasjonalisme» med nazister, «Norge for nordmenn», osv, og det har vært enda mer fokus på det etter 22.07. En del reagerte på at mange hadde det norske flagg som profilbilde på facebook. Flere skrev «det er jo akkurat det HAN vil!». Jeg var en av de som stolt hadde flagget som profilbilde, for meg som et symbol på at Norge står samlet. Selv folk Sverige, Danmark, England, ja folk fra hele verden, hadde et norsk flagg som profilbilde en tid, som et symbol på støtte og kjærlighet. Og da blir det vel feil å si at det er et symbol på «Norge for nordmenn».

Kanskje tørr jeg ikke kalle med nasjonalist, fordi det er et såpass belastet ord. Jeg elsker Norge, og mener det er et fantastisk land med fantastiske folk og et fantastisk språk. Det betyr ikke at jeg synes Norge er mer verdt eller er viktigere enn andre land.

I Dagbladets lørdagsmagasin 10 september skrev Thomas Hylland Eriksen et innlegg om nettopp dette, hvor det blant annet stod:
«Farlig blir nasjonalismen først når skepsisen til de andre blir sterkere enn kjærligheten til ens egne. (...) Den farlige varianten av nasjonalisme skyldes ikke at folk elsker sitt fedreland, sine romantiske 1800-tallspoeter, sin folkemusikk, sine religiøse tradisjoner og sin tradisjonelle mat. Farlig blir det først når man gjør alt dette og samtidig nekter å akseptere at andre mennesker kan ha nøyaktig de samme følelsene ovenfor helt andre tradisjoner eller kulturuttrykk, og at de er like mye verdt som en selv.»

Jeg kunne ikke vært mer enig. Alt er ikke svart eller hvitt, heldigvis.

6 kommentarer:

 1. Jeg er en av dem som heiv meg på bølgen om at flagget i logoen var et dårlig signal. Jeg fikk en del kommentarer på det, og dette er vel en av de få gangene jeg har sett på det som en fordel å være ambivalent.

  For jeg skiftet mening, og er nå enig i hvert eneste ord du skriver. Litt ekstra fint at du postet det innlegget da synes jeg :)

  SvarSlett
 2. Veldig fint innlegg! En del av å kunne akseptere andre kulturer er å kunne like sin egen.
  Forøvrig vil jeg bare si at jeg begynte å lese bloggen din da jeg fant innlegget ditt om " skeiv kjærlighet". Det beskrev akkurat det jeg føler og jeg ble så glad over at du satte ord på det. Jeg har alltid trodde at jeg måtte være med en gutt bare fordi jeg forelsker meg i dem. Men jeg liker jenter, selv om jeg ikke blir forelsket. Tusen takk !!!

  SvarSlett
 3. Svarttrost: Skjønner hva du mener.. Når så mange er enige om noe er det lett å tro at det er det rette, men så finnes det kanskje enda en side av saken :)

  Tora: Aw, selv tusen takk for en fin kommentar! Fint å høre <3 Så koselig at du leser, og at du kommenterer. Selv om jeg blir litt forvirra av å se mitt eget navn, hehe :)

  Lileana: Tipp topp tommel opp <3

  SvarSlett
 4. Første avsnittet her kjenner jeg meg veldig godt igjen i! Liker ikke å skulle snakke om det/diskutere der jeg må "forsvare" hva jeg mener og snakke om hvorfor og hva osv. Jeg stoler ikke på meg selv og kunnskapen min, og det lille jeg måtte vite forsvinner da med usikkerheten. Not cool..

  Når det kommer til det med å ha det norske flagg som profilbilde etter det som skjedde, så følte jeg ikke at det var "riktig" på en måte.. Det bare føltes helt feil for meg der og da. Men, jeg ble veldig glad og rørt når jeg så hvor mange utenfor landets grenser som hadde flagget vårt i profilbildet sitt. Det var godt å se hvilken enorm støtte og medfølelse som var der ute.

  Det er fint å lese andres synspunkter rundt dette, og jeg er enig i det du skriver og i innlegget til Thomas. Helt hundre prosent enig, faktisk :)

  SvarSlett
 5. Jeg har aldri trukket en linje mellom norsk flagg og nazi-opplegg/norge for nordmenn (kun), men som du sier; at landet står samlet <3 Jeg tror vi er på samme kanal. Fint skrevet. Fine landet vårt :)

  SvarSlett