Altså, at gir man slipp på en uvane/last, vil en annen uvane/last ta dens plass. Opprinnelig brukt som unnskyldning av en dame som hadde sluttet å røyke, men begynt å snuse.
Jeg kjenner meg veldig igjen i dette, selv om jeg aldri før hadde tenk på det på den måten. Når det går bra på et område, går det dårlig på et annet. Sånn har det alltid vært for meg. Jeg kan huske fra ungdomsskolen, med selvskadingen og matproblemene. Gikk det bra med det ene, gikk det alltid verre med det andre. Konsekvent.
Nå er det litt flere ting å sjonglere i tillegg; depresjon, angst, fobi, tvangstanker, tvangshandlinger. Noen ganger er det et par ting som er kjempesterke, andre ganger litt flere ting som er litt mindre sterk hver for seg, men summen er uansett den samme. Når noe går bra må noe annet gå dårlig. Det er en naturlov. Går automatisk. Ingenting å gjøre med det. Sånn er det bare.
Det er (selvsagt) noe jeg har nevnt i terapi. Psykolog Siri mener det er noe som skjer ubevisst. Cecilie mener det er en «regel» jeg på et tidspunkt har laget meg. Det de sier er altså at det er noe jeg selv gjør. Dette ordet, «ubevisst». Det provoserer meg på en måte, det antyder at det er min egen feil. Selv om jeg ikke gjøre det med vilje, selv om jeg ikke ønsker det, så er det jeg som gjør det slik.
«Ubevissthet: fellesbetegnelse på psykologiske prosesser (reaksjoner, oppfatninger, tankeforløp, ønsker og behov) som en person selv ikke er oppmerksom på. Som regel er det lettere å være klar over resultatet av en prosess enn prosessen selv eller årsaken til den; man vet hva man gjør, men ikke alltid hvorfor, hva man føler, men ikke alltid hva følelsene kommer av.»
Rasjonelt sett kan jeg tenke at det ligger litt håp i det ordet. At det er ubevisst betyr at jeg kan bli bevisst på det, og dermed kan endre på det. Jeg bare fatter ikke hvordan.