søndag 22. januar 2012

«Summen av laster er uforanderlig»

Altså, at gir man slipp på en uvane/last, vil en annen uvane/last ta dens plass. Opprinnelig brukt som unnskyldning av en dame som hadde sluttet å røyke, men begynt å snuse.  

Jeg kjenner meg veldig igjen i dette, selv om jeg aldri før hadde tenk på det på den måten. Når det går bra på et område, går det dårlig på et annet. Sånn har det alltid vært for meg. Jeg kan huske fra ungdomsskolen, med selvskadingen og matproblemene. Gikk det bra med det ene, gikk det alltid verre med det andre. Konsekvent.

Nå er det litt flere ting å sjonglere i tillegg; depresjon, angst, fobi, tvangstanker, tvangshandlinger. Noen ganger er det et par ting som er kjempesterke, andre ganger litt flere ting som er litt mindre sterk hver for seg, men summen er uansett den samme. Når noe går bra må noe annet gå dårlig. Det er en naturlov. Går automatisk. Ingenting å gjøre med det. Sånn er det bare.

Det er (selvsagt) noe jeg har nevnt i terapi. Psykolog Siri mener det er noe som skjer ubevisst. Cecilie mener det er en «regel» jeg på et tidspunkt har laget meg. Det de sier er altså at det er noe jeg selv gjør. Dette ordet, «ubevisst». Det provoserer meg på en måte, det antyder at det er min egen feil. Selv om jeg ikke gjøre det med vilje, selv om jeg ikke ønsker det, så er det jeg som gjør det slik.
«Ubevissthet: fellesbetegnelse på psykologiske prosesser (reaksjoner, oppfatninger, tankeforløp, ønsker og behov) som en person selv ikke er oppmerksom på. Som regel er det lettere å være klar over resultatet av en prosess enn prosessen selv eller årsaken til den; man vet hva man gjør, men ikke alltid hvorfor, hva man føler, men ikke alltid hva følelsene kommer av.»

Rasjonelt sett kan jeg tenke at det ligger litt håp i det ordet. At det er ubevisst betyr at jeg kan bli bevisst på det, og dermed kan endre på det. Jeg bare fatter ikke hvordan.

6 kommentarer:

 1. Sånn tenker jeg og til om livet og. Jeg deler det opp i katogorier og ingen av katogoriene er perfekte på samme tid. Aldri. Om jeg har det bra på jobb og med venner så kollapser kjærlighetslivet mitt...ol.
  Typisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, sant! Er det ikke sånn for alle? Er det ikke et uttryk som heter "hell i spill, uhell i kjærlighet"? Eller/og omvendt.. Man kan ikke få det i pose og sekk! Samtidig kan det kanskje ikke helt sammenlignes..

   Slett
 2. Hey, liker bloggen din. Dette synes jeg var et interessant innlegg, tenker endel på dette selv faktisk og jeg har kommet fram til at det handler om balanse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Ja, balanse er nok et nøkkelord!

   Slett
 3. Sånt er spennende. Altså ikke det at det handler om disse tingene men at "summen av laster er uforanderlig". Det fikk meg med en gang til å tenke på det med at energi er konstant. Den kan ikke forsvinne, den vil alltid være. Men, den kan forandre form! Kanskje det ligger en liten nøkkel der. Hvis man tar det at dette skjer ubevisst så ligger det et lite håp i det som du sier, at du kan bli bevist det. At du kan forandre, bytte ut, erstatte, litt etter litt disse tingene med noe positivt, noe som gir deg positiv energi, hm.. Jeg kan ikke gi deg noe svar eller noen "kloke" tanker på hvordan det kan gjøres, for det aner jeg virkelig ikke. Men man lærer stadig, og kanskje litt etter litt så vil disse tingene bli byttet ut med andre ting, både bevisst og ubevisst. Det er bare å fortsette veien, og å bruke de redskapene du har tilgjengelig. Man lærer jo så lenge man lever. Og jeg tenker også at balanse, som tausetanker over her nevner, er en viktig faktor.

  Huff, vet ikke om dette ble bare rot eller om det var noe som ga litt mening i det. Dette er bare noen av tankene mine, og spinnerier på ting fra det du allerede har skrevet. Men noen ganger, når man ikke har så mye annet fornuftig å si, så kan det være at det vil hjelpe bittelitt å dele tankespinn? Jeg vet ikke.. Det var ment godt i hvertfall!

  Vil samtidig ønske deg en god uke♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det ble ikke bare rot! Skjønner hva du mener, dette med energi, at det blir aldri borte men den kan forandrer form. Det har faktisk ikke slått meg engang, at noen av disse tingene kan byttes ut i noe positivt, og ikke bare en annen type last. Så takk for delt tankespinn, Karianne! Ha en god uke du også ♥

   Slett