fredag 17. februar 2012

Hjertesukk

Jakt... Man skulle tro det hørte steinalderen til. Bare det at noen kan nyte det å skyte og drepe dyr er i seg selv et stor mysterium for meg. Antallet dyr som blir skadeskutt er et kapittel for seg selv.  

En undersøkelse av det Danske Miljø- og Energidepartementet mellom 1991 og 2000 viser høy skadeskytingsprosent på en rekke arter. Av undersøkte arter ble det påvist hagl i kroppen på 36 % av kortnebbgjessene, 32 % av grågjessene, 34 % av ærfuglene, 25 % av revene, 8 % av harene og 5 % av rådyrene. Den danske undersøkelsen konkluderer med at for hver to fugler som felles, flyr tre videre med hagl i kroppen. Det er grunn til å tro at forholdene er tilsvarende i Norge.

Jakt, fangst og skadefelling dreper gjennomsnittlig rundt 1500 dyr hver dag i Norge. I jaktåret 2010/2011 ble det under ordinær jakt skutt totalt 623.026 dyr i Norge. Av dette var 36.409 elger. Norske viltforskere anslår at 4000 elger skadeskytes hvert år under jakta. Hvor mange prosent det utgjør er meg egentlig revnende likegyldig, for uansett er 4000 er MYE!

«En liten trekning i fingeren for jegeren, for dyret eksploderende smerte i muskler, innvoller eller bein, og i beste fall rask død, i verste fall timer, dager eller uker i grusomme smerter.»

Noah skriver om noen eksempler på skadeskyting de siste årene:
 • Elgku funnet druknet i Os, utmattet av blodtap etter å ha blitt skutt i bakparten.  
 • Elgokse funnet død i Hattfjelldal, skutt i kjeven og magen.
 • Elgkalv skutt på Dønna med knusingsskade i foten etter tidligere påskyting.
 • Elg skadeskutt i Vemundvik i Namsos av jaktlag som unnlot å spore den opp, elgen levde i flere dager med avskutt kjeve og tunge, før den ble avlivet av en oppsynsmann.
 • Flere skadeskutte hjorter funnet i Luster under jakta i 2008 og 2009.
 • Skadeskutt og død hjortebukk trukket opp av Hornindalsvatnet i Stryn.
 • 5 hjorter med skuddskader i hals og nakke, trolig etter tjuvjakt, funnet i Flora, samt en hjort felt under jakta med gammel skuddskade i foten.
 • Skadet rådyr observert i Tiltrem og senere funnet død. Det ble anslått at beina var skutt av og at rådyret hadde humpet rundt på stumpene.

Jeg vet at de fleste jegere virkelig elsker å jakte, og har alltid en tale klar for å rettferdiggjøre og forsvarer det de driver med. Og jeg vil tro de fleste påstår at de selv er svært gode jegere, skadeskyter aldri, dreper alltid dyret korrekt. I forhold til temaet skadeskyting, blir det i mine øyne litt som å drite i at barn blir mishandlet, fordi du ikke mishandler dine egne.

Og nå... har Direktoratet for naturforvaltning planlagt et prøveprosjekt med bueskyting! BUEskyting!Virkelig!? Det begrunnes blant annet med at erfaringer erfaringer»? Hva vil det si?) fra Danmark viser at det er like mye skadeskyting med rifle som ved buejakt. En «god» unnskyldning for å få enda en måte å skade og drepe dyr på... Det er på alle måter et steg tilbake!

Jeg vil ikke legge ut selve bildet på bloggen, men her kan du se et såkalt skrekkeksempel på et dyr som ble skadeskutt under buejakt.

Skrive under på Noahs underskriftskampanje her. Noahs facebookgruppe «jaktmotstand», finner du her. Fakta er hentet fra artikkelen "Jakt - lidelse for dyrene", jeg anbefaler å lese hele greia, og den finner du her.

6 kommentarer:

 1. "litt som å drite i at barn blir mishandlet, fordi du ikke mishandler dine egne" - ufattelig godt sagt.
  Hjerteskjærende å lese at det er SÅ store tall for skadeskyting, flere tosifrede enn ettsifrede. Takk for opplysninger, gode du :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk... Er ikke så mange som vet disse tingene, eller vil vite om det/sette seg inn i det. Er lettere å ikke vite, så slipper man ta et standpunkt...

   Slett
 2. Huff.. Jeg er egentlig veldig enig med deg. Bra at noen tar opp kampen, for jeg føler meg ikke sterk nok til å velge noen side eller gjøre noe som helst med det. Men jeg skal skrive under.

  SvarSlett
 3. Hjerteskjærende, ja. Jeg er glad mannen min ikke går på jakt (av mange grunner), og jeg kunne ikke tenkt meg å jakte selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra han ikke gjør det :) Nei, skjønner ikke hvordan NOEN kan tenke seg til å gjøre det...

   Slett