fredag 23. mars 2012

Med rett til å dømme?

I går så jeg en link som en venn av meg postet på facebook. Beskjeden var «her er pokker meg noe å lese på for de av dere som ikke gidder å gjøre noe, kunne ikke vært mer enig... Er jo faktisk en del av skattepengene mine som går med til å betale de som ikke gidder...» og overskriften på linken var «Sterkt funksjonshemmede Torstein: - Blir forbanna av ungdom på trygd».

Jeg kjente det stakk i brystet. Etter å ha lest artikkelen stakk det enda mer. Jeg er nemlig en ungdom på trygd, jeg er en av de han er forbanna på.

Torstein mener det er grotesk at så mange nordmenn vil være uføre. Han mener ungdom uføretrygder seg for småting. Han mener ungdom går arbeidsløse fordi de ikke finner den perfekte jobben. Han mener at om man ikke kan få drømmejobben, så er det ikke OK å sitte på trygd og vente. Han mener at folk gjør det for lettvint for seg selv.

Det er nok en del som snurrer Nav rundt lillefingeren, men langt fra mange nok for at det skal rettferdiggjøre disse utsagnene. Jeg klarer verken jobbe eller gå skole slik livet mitt er nå, og jeg kjenner veldig mange flotte mennesker som er i samme situasjon som meg. Å få høre at vi BURDE gjøre NOE, siden vi tross alt ikke er lam, vel.. Det gjør forbanna vondt. Det minner meg om når man sier til unger som ikke vil spise opp maten sin, at de må tenke på alle barna i Afrika.

Torstein selv ønsker å bli veileder i Nav. Og han sier...
«Det hadde vært så perfekt, det. Når noen kommer inn døra der og ser meg ligge bak pulten, så tror jeg de tenker seg om to ganger før de prøver å klage til seg alle mulige goder. Det hadde dessuten vært godt å få snakke litt med dem som drømmer om et liv i senga, og høre om de har tenkt nøye nok gjennom det
Det må være den mest usympatiske uttalelsen jeg har hørt på lenge. «Klage seg til alle mulige goder»?!? Og jeg kan garantere at ingen, ingen, INGEN drømmer om et liv i senga!

Som om det ikke var nok fordommer mot «trygdemottakere». Jeg skammer meg over å få penger fra Nav, men jeg har ikke noe valg. Noen mennesker tenker at jeg er lat, at jeg driver dank. Noen mennesker mener jeg er «heldig» som slipper jobbe. Mennesker som ikke vet noe som helst om meg og den situasjonen jeg er i. Mennesker som Torstein. Han kjemper hardt, og all ære til han for det, men han kan ikke forvente at alle er like sterke som han. Det blir som på tv-shop; de selger et produkt som hjelper deg gå ned i vekt, og som er så enkelt og effektivt at en 5-barnsmor i full jobb kan si «if I can do it, you can do it! Everyone can do it!». Nei, det er faktisk ikke alle som kan det.

Erna Solberg var også intervjuet i saken. Hun har heldigvis hodet litt mer på rett plass, og vil ikke gå med på at nordmenn er for raske til å uføretrygde seg. «Alle kan ikke være like sterke som Lerhol. Og det må være greit at ikke alle er det. Spørsmålet er hvordan vi kan hjelpe dem tilbake, så de får den selvsikkerheten og motivasjonen de trenger

10 kommentarer:

 1. Jeg syns også dette ble litt for lite nyansert. Får håpe han bare mener "de som snylter", men de kan man jo vanskelig skille ut? Og da burde han vært meget klar på det...
  Jeg får ingen penger, selv om jeg i denne perioden føler at det blir for mye å jobbe fullt, men det er jo veldig umulig å greie seg økonomisk da!!
  Men samtidig har jeg hatt flere bekjente (svensker alle sammen) som rett og slett sluttet i jobben sin og "begynte på nav" som de kalte det. De sa at de tjente mer på det enn å gidde å ha en jobb. Rett og slett snylting.. Sånne folk blir jo jeg da forbanna på.. Jeg vil jo gjerne tilbake i jobb, og jeg begynte å gråte inne på navkontoret fordi det var pinlig å gå dit, og så bli møtt med holdningen til skrankedamen om jeg bare trodde det var å komme dit å få penger..
  Systemet er helt opp ned, og folk med slike holdninger gjør ikke saken lettere for de som faktisk sliter!! Men det er ikke opp til hvermansen å tale saken for de andre.. Åh, så provoserende. Heldigvis er det bare another VG-uttalelser, ikke en ny lov eller 'et parti som har sag't eller noe sånt.. Man får faktisk riste på hodet av slike meninger!

  SvarSlett
 2. Orker ikke lese hele innlegget ditt engang. Stopper på "GODER". ("Goder" er vel litt å ta i?! LIVSOPPHOLD, ikke GODER. Det er faen ikke mye man kan unne seg på trygd, det vet vel alle vi som mottar.)

  JFC.

  (M.v.h. PIC!)

  SvarSlett
 3. Jeg håper han aldri får foten innom en jobb på NAV, for med de holdningene han viser frem... Huff. Klem til deg.

  SvarSlett
 4. Godt sagt av Erna. Og bra innlegg fra deg. Jeg leste artikkelen, men følte for å skumme mer og mer jo lenger jeg leste.. Kanskje for min egen del, fordi jeg ikke orker å bli opprørt eller provosert (akkurat nå?), for tittelen i seg selv er provoserende. Hvem pokker er han som tror han har rettighet til å dømme "oss andre" - bare fordi vi ikke har samme lidelse som han. For det er jo det han gjør. Flott for han at han har en sånn spirit, men ikke kom her og rakk ned på oss. Vi gjør så godt vi kan!

  SvarSlett
 5. Enig med deg og Erna. Det irriterer meg at det er lov å være fysisk syk, men ikke psykisk syk. Da handler det bare om å ta seg i nakken. Noe det faktisk ikke gjør.

  SvarSlett
 6. Så og si alle jeg kjenner som mottar trygdeytelser har lyst til å komme igang med noe, skole, jobb etc, kunne være til nytte; få noe til! Det som går igjen i nesten alle tilfeller er et manglende tilbud fra NAV og for dårlig tilrettelegging! Ingen av de jeg kjenner(inkludert meg selv) synes det er kjekt å gå hjemme! Ville ALDRI ha valgt å få penger fra NAV om jeg hadde andre alternativ!

  SvarSlett
 7. Har vært litt "out of it" når det kommer til å kommentere innlegg om dagen... Men etter å ha gått og hatt dette innlegget i bakhodet siden du publiserte det, kom jeg frem til at det i så høy grad fortjente en kommentar på hvor bra og viktige ting du trekker fram. Jeg er også så forferdelig forbanna på disse uttalelsene at jeg har ikke ord. Det skulle aldri ha blitt forsidenyheter. Folk som ikke vet bedre, kan ta skade av å lese sånt. Å, herregud, hvor forbanna jeg er. Da er det godt å finne innlegg som viser at NOEN der ute fremdeles er reflekterte og kloke, og har motargumenter å slå i bordet med! For min egen del har aldri trygd vært et tema, men man vet jo aldri - det kan skje hvem som helst en dag!
  Du er god, og jeg setter så enormt pris på deg. Husk det <3

  SvarSlett
 8. Tenkte nok det var flere som var enige!

  SvarSlett