søndag 14. oktober 2012

Ondskap i sin reneste form


For 5 uker siden postet 15 år gamle Amanda Todd en 9 minutter lang video på youtube, hvor hun forteller sin historie. Long story short (men se videoen... gjør det); det begynte da hun som 12-åring blottet puppene sine på webam til en fyr hun snakket med over internettet. Et år senere kontaktet denne fyren henne igjen. Han visste hvem hun har, hvor hun bodde, hvilken skole hun gikk på, hvem vennene hennes var, og han truet med å sende ut toppløsbilde av henne. Noe han også gjorde. Hun skiftet skole, men et år senere laget mannen en facebookside, hvor han brukte bildet hun hadde sendt han som profilbilde, og alle hennes nye venner fikk dermed vite hva som hadde skjedd. Igjen skiftet hun skole. Hun traff en gutt som hun likte, og hun trodde det var gjensidig. De lå sammen, selv om han hadde kjæreste. Senere ble Amanda banket opp av kjæresten til denne gutten. Det skjedde utenfor skolen og mange stod å så på, men ingen gjorde noe (bortsett fra å filme det). Hun gjemte seg i en grøft, hvor faren hennes til slutt fant henne. Da hun kom hjem prøvde hun ta selvmord ved å drikke blekemiddel. På facebook dukket det opp kommentarer som «She deserved it», «Did you wahs the mud out of your hair?» og «I hope she dies». Hun flyttet igjen, og da hun postet denne videoen var det et halvt år siden hendelsen på den siste skolen. Folk postet fortsatt bilder av blekemidler og grøfter på facebook, hvor de «tagget» henne skrev kommentarer som «she should try a different bleach», «I hope she dies this time», «better luck next time», «drink up Amanda» og «I hope she sees this and kills herself». Hun slet med angst, depresjon og selvskading. Hun avslutter med
«I have nobody. I need someone. My name is Amanda Todd


Under videoen skrev hun:

«I'm struggling to stay in this world, because everything just touches me so deeply. I'm not doing this for attention. I'm doing this to be an inspiration and to show that I can be strong. I did things to myself to make pain go away, because I'd rather hurt myself then someone else. Haters are haters but please don't hate, although im sure I'll get them. I hope I can show you guys that everyone has a story, and everyones future will be bright one day, you just gotta pull through. I'm still here aren't I?»


Det er en ting å bli mobbet av klasse«kamerater», eller «bekjente», det kan man flytte fra, komme seg unna. Men når folk man ikke engang kjenner, folk man aldri har møtt og aldri har gjort noe som helst mot sier at de hater deg, gjør narr av smerten din og ønsker at du dør, da er det jammen ikke rart at det blir for mye. Man kan ikke rømme fra internett.


Onsdag denne uken tok hun livet av seg. Uten at det legger noe som helst demping på hetsingen. Det er ekstremt mange stygger bilder som spiller på hennes tidligere selvmordsforsøk og hennes død. Bilde av henne med "slagord" som «Show tits and die crying», «Life's a bleach», «but why is the bleach gone» og «I don't allways post tits to random guys, but when I do I cry and drink bleach». Jeg ante faktisk ikke at det gikk an å være så hjerteløs, så fæl, så grusom. Det er sjokkerende, hjerteskjærende og hårreisende.  Kanskje føler disse menneskene seg tøff men er ikke noe mer enn noen feige jævler. Det er så altfor lett å sitte foran en pc-skjerm og spy ut stygge og støtende ting. Dette er rett og slett ondskap i sin reneste form.

Jeg har rappotert de stygge facebooksidene jeg har kommet over, og håper dere også kan gjøre det. (Klikk her, herherher og her). Du trykker på den lille stjernen ved siden «liker»- og «melding»knappene. Rapporter side -> hatmeldinger -> rettet mot personer med en funksjonshemning eller sykdom (for eksempel, jeg tenker det var det alternativet som var nærmest).

I et kommentarfelt på yotube, la jeg spesielt merke til denne kommentaren;
«She didn't just commit suicide, she was encouraged, helped, had the rope given to her, tied for her and then those people, those bystanders and bullies were the ones that pushed her into death's sleep.»
Og det er helt sant. Dette kan nesten ikke kalles selvmord. Det er drap. En annen kommenterte «bullies are killers».  Nettavisen skriver at det kanadiske politiet setter inn store resurser for å ta hovedpersonene bak «mobbingen» (mobbing i gåsøyne, for det er liksom ikke et dekkende ord). Jeg håper noen blir tatt. Jeg håper noen blir straffet. Man kan ikke gjøre slike ting, og så bare slippe unna med det.

Jeg har skrevet et innlegg om mobbing tidligere (se her), med blant annet en svensk reklamefilm som illustrerer nettmobbing på en veldig god måte;


Det er laget en veldig fin film om nettopp nettmobbing, «Cyberbully» fra 2011. Den beskrives hvor lite som «skal til», hvordan det kan ta helt av og hvor vanskelig det er å stoppe det. Det er ganske tydelig at det er en "ungdomsfilm", men så er det jo nettopp ungdom som trenger se den. En veldig viktig film, selv om den kanskje ikke er verdens beste. Anbefales! Den er lagt ut på youtube, og du finner den her.

8 kommentarer:

 1. Jeg er målløs! Joda, jeg vet at det finnes grusomme mennesker der ute, men dette er jo bare absurd!! Jeg har når også rapportert til facebook, forstår ikke hvordan disse menneskene fortsetter å vitse, til og med nå etter hun er død! Hvor er medmenneskeligheten? :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er så drøyt at man skulle ikke tro at det gikk an :(

   Slett
 2. Enkelte er idioter. Hvilken glede er det de får av å mobbe et menneske som er borte? Skjønner de ikke da at det går utover de pårørende, som allerede har det jævlig? Blir sint og frustrert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er mer enn idioti, dette er ondskap!

   Slett
 3. Tora, jeg leste dette i går, og ble så opprørt at jeg ikke hadde ord (har fremdeles få). "Ondskap i sin reneste form" - jeg er så enig.

  Alle fb-sidene er herved rapportert.
  FY FAEN!

  La oss alle være bedre. MYE bedre.
  <3


  SvarSlett
 4. FY FAEN. Har rapportert sidene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra! Men virker ikke som facebook gjør noe med det >:(

   Slett