torsdag 8. november 2012

Dyreplageri er ikke vakkert.

"Dyreplageri er ikke vakkert."
-Samsaya, til NOAH

Nå er det tid for det årlige fakkeltoget mot pels. Jeg skrev noen innlegg om det i fjor (Å kle seg i døde dyr), og lite er blitt forandret. Kanskje har pelsdyrene fått det hakket bedre, men det er ikke «bedre» vi er ute etter, det er ikke en forbedring vi vil ha, «bedre» er ikke bra nok! Vi vil ha slutt på pelsdyroppdrett i Norge! 2012 er året hvor politikerne har lovet å vurdere en avvikling av pelsindustrien – derfor er det viktigere enn noen sinne at så mange som mulig møter opp for å vise at vi ikke tolererer at dette løftet brytes.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet skriver at de har besøkt 24 norske pelsfarmer. Skadde og lidende pelsdyr ble funnet på samtlige inspiserte pelsfarmer. Blant funnene er dyr med avbitte bein, haler og ører, smertefulle bittskader og tvangsadferd. På en farm i Hedmark lå en død, råtnende revemor mens ungene hennes levde videre i samme bur. I Telemark fant inspektørene seks mink med avspiste bakbein. I Trøndelag levde flere mink med store kjøttsår på hodet etter å ha blitt angrepet over lang tid av andre mink. Ikke minst er det omfattende psykiske skader for dyrene, som må leve hele livet i et bur på under 1 kvadratmeter uten noe mulighet for naturlig adferd.

De har filmopptak fra pelsfarmene, og det er sterk kost. Selv gråt jeg meg gjennom de 5 og et halvt minuttene. Det er helt sykt at dette foregår i Norge i 2012! Jeg tenker at man bør se den, men da skal man velge det selv, og ikke ufrivillig få det trykka opp i tryne. Videoen finner du HER.

Det er helt horribelt, og vi kan ikke finne oss i at dyr blir behandlet på den måten! En «lavterskelting» å gjøre er altså å være med i fakkeltog nå på lørdag den 10 november, dersom du bor i, eller i nærheten av noen av følgende plasser:

Oslo! Avgang klokken 17.00 fra Youngstorget (møt opp i god tid, for å mingle med andre dyrevenner og evn kjøpe fakler). Etterpå vil være appell ved blant annet Christine Koht, Unni Lindell, Lise Myhre, Mia Gundersen, Trude Mostue og Fam Irvoll. Facebookeventen finner du her.

Trondheim! Oppmøte ved utescenen på Torvet kl. 17:30. Arrangementet vil bestå av fakkeltog, appeller, salg av fakler, veganske kaker og NOAH-produkter og utdeling av gratis informasjon. Facebookeventen finner du her.

Stavanger! Oppmøte 17.30 på Domkirkeplassen. Det vil bli salg av fakler og appeller av kjente politikere fra Stavanger. Facebookeventen finner du her.

Bergen! Oppmøte sørlige delen av Marken 17.30. Det vil bli salg av fakler og appeller av kjente Bergenspolitikere og representant fra noah. Facebookeventen finner du her.

Ålesund! Oppmøte 17.30 på Dronning Sonjas plass. Før toget kan man kjøpe fakler. Facebookeventen finner du her.

Bodø! Avgang klokken 15.00 fra Bodø videregående skole ( møt opp i god tid, for å mingle med andre dyrevenner og evn kjøpe fakler). Etter fakkeltoget fortsettes det med appeller og andre innslag i Kultursalen Lofoten på Tusenhjemmet. Facebookeventen finner du her.

Tromsø! Oppmøte kl 13.00 på Torget. Det blir en stand hvor vi deler ut informasjonsmateriell og det blir holdt appeller. Facebookeventen finner du her.

Kongsvinger! Oppmøte 17.15 på Rådhusplassen. Ta med egne fakler! Facebookeventen finner du her.

Om du, som meg, ikke bor anywhere near noen av disse byene, er det likevel noe du kan bidra med. For eksempel signere et opprop som krever at 1. pelsdyroppdrett må forbys fordi det er dyremishandling, uansett om forskriftene følges. Og 2. Næringa må avvikles umiddelbart. Regjeringen må stille økonomiske midler til rådighet for at dette skal kunne gjennomføres. Her finner du oppropet!

Noahs reklamefilm mot pels!


Flere kjendiser engasjerer seg, noe som er med på å øke fokuset (og presset) på pelsdyrene. På nettsiden pelsUT finner du 150 kjendiser som er mot pels. Her er et lite knippe gode uttalelser fra noen av dem:

Noen ganger oppfører menneskene seg som jordens nazister, og plasserer dyr i bur som minner om konsentrasjonsleirer.
-Odd Børretzen, forfatter og artist, til NOAH

Dyr skal aldri lide for å dekorere mennesker!
-Linda Johansen, skjønnhetsekspert, til NOAH

Man trenger ikke noen utdannelse eller erfaring – man trenger bare et hjertelag og et oppegående sinn for å skjønne at pelsoppdrett er galt.
-Karl Sundby, skuespiller, i appell på NOAHs Fakkeltog mot Pels 2008

Det er en SKAM å avle opp dyr som kun lever sine liv i lidelser og ubehag for så å dø for å tilfredsstille i beste fall, ubetenksomme mennesker. Hvordan kan Norge være kjent av å bedrive organisert dyreplageri for å levere en vare som kun er et symbol på jåleri. Vi trenger ikke pels i dag! Vi fryser ikke! Å kle seg i pels fra dyr som aldri har opplevd å kjenne gress, fjell eller jord under seg bør mane frem den mørkeste samvittighet hos forbrukere, politikere og oppdrettere. Et samfunn bør alltid måles etter hvordan det evner å behandle sine dyr. La dyrene slippe å lide ! Vi fryser ikke lenger !
-Unni Lindell, forfatter, appell til NOAHs Fakkeltog mot Pels 2009

2 kommentarer:

 1. "Man trenger ikke noen utdannelse eller erfaring – man trenger bare et hjertelag og et oppegående sinn for å skjønne at pelsoppdrett er galt" Karl Sundby... - my thought exactly!
  Jeg har skrevet under kampanjer tidligere, og jeg skrev under denne du la ut her... Forhåpentligvis dukker jeg opp i fakkeltoget i byen i morgen.
  Flott at du legger ut dette innlegget, og at du har mye fokus på dyrevelferd i bloggen din :-) *liker*

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte det sitatet spesielt godt selv, hehe! Håper du får med deg toget i morgen :)
   Takk, er viktig å bry seg om de som ikke kan tale sin egen sak!

   Slett