Jeg
er godt over middels glad i grønnsaker, og sniker inn grønnsaker i alle
mine måltider. Blant annet i grøt, tro det eller ei. Det siste året er det blitt mer og mer populært med grøt med
squash, populært kalt
«zoats» (zuchini oats). Jeg er også godt over middels glad i grøt,
og jeg liker store porsjoner. En stor porsjon havregrynsgrøt blir
dessverre ofte liggende som en massiv klump i magen, men når jeg
tilsetter squash (altså i stede for å økt på med havregryn), går det mye bedre.
Grov- eller finrevet squash i grøten gir mer volum
uten å gjøre den kompakt, og metter bedre. Jeg pleier grovrive min,
fordi jeg liker å kjenne at jeg tygger på noe. Chia-frø er også
ypperlig å putte i, de gir ytterligere «volum», smak og viktige
næringsstoffer. Finrevet gulrot (jeg har prøvd grov-revet èn gang, og det ble med den ene gangen for å si det sånn) gir en saftigere og mer smakfull grøt. Noen ganger
lager jeg kun med squash, noen ganger kun med gulrot, noen ganger
begge deler. Greit å variere litt!
Her
er min oppskrift;
- ca 45 gram store havregryn (evn den mengden du selv ønsker)
- ca 14 gram chia
- ca 70 gram grovrevet squash
- ca 40 gram finrevet gulrot
- ca 2 dl havremelk
- ca 1dl vann
- ca en hel masse kanel
- ca litt salt
Rekkefølgen
er ikke så veldig nøye, men det er kanskje greit å ha oppi det våte til sist. La det gjerne stå og «trekke» i omtrent en time
før du begynner å varme det, slik at både havregryna og
chia-frøene får trukket til seg væske. For å unngå å få en
stor chia-klump må du passer på å blande det hele sammen etter at du
har hatt alt oppi kasserollen (også kanelen, slik at den deilige
kanelsmaken virkelig får festet seg).
Jeg
liker min grøt tykk, gjerne så tykk at jeg (nesten) kan snu
kasserollen opp-ned uten at den renner ut. For de som ikke er like
begeistret for akkurat det, er det bare å tilsette mer væske når
grøten begynner å bli ferdig, slik at du får de akkurat slik du
vil ha den.
Mandler
er (som regel) fast inventar på min, men kun liggende på toppen, ikke blandet
inn i grøten, for når mandler blir varme så løsner skinnet og
setter seg fast mellom tennene når man tygger (the struggle is
real...). Jeg pleier også ha soyayoghurt til. Siden jeg liker å ha
den kalde yoghurten og den varme grøten hver for seg, så den har
jeg i en liten skål ved siden av, som jeg dypper grøt-skjea i.
Som topping kan du bruke hva enn du vil, for eksempel mandler, cashew, syltetøy,
kesam, en salt smørklatt, sukrin eller nøttesmør. Kun fantasien og dine
egne smaksløker setter grenser!
Se også oppskrifter på;
grove urtescones
proteinpannekaker
black bean fudge brownies
sukkerfrie yoghurtnøtter
Se også oppskrifter på;
grove urtescones
proteinpannekaker
black bean fudge brownies
sukkerfrie yoghurtnøtter
Kult, skal prøve det selv om det er langt utenfor min komfort-sone! Aldri feil å prøve noe nytt :-)
SvarSlettDu får si fra hva du synes :)
Slett