tirsdag 4. november 2014

Bakemester Harepus; super-grøt

Jeg er godt over middels glad i grønnsaker, og sniker inn grønnsaker i alle mine måltider. Blant annet i grøt, tro det eller ei. Det siste året er det blitt mer og mer populært med grøt med squash, populært kalt «zoats» (zuchini oats). Jeg er også godt over middels glad i grøt, og jeg liker store porsjoner. En stor porsjon havregrynsgrøt blir dessverre ofte liggende som en massiv klump i magen, men når jeg tilsetter squash (altså i stede for å økt på med havregryn), går det mye bedre.

Grov- eller finrevet squash i grøten gir mer volum uten å gjøre den kompakt, og metter bedre. Jeg pleier grovrive min, fordi jeg liker å kjenne at jeg tygger på noe. Chia-frø er også ypperlig å putte i, de gir ytterligere «volum», smak og viktige næringsstoffer. Finrevet gulrot (jeg har prøvd grov-revet èn gang, og det ble med den ene gangen for å si det sånn) gir en saftigere og mer smakfull grøt. Noen ganger lager jeg kun med squash, noen ganger kun med gulrot, noen ganger begge deler. Greit å variere litt!

Her er min oppskrift;
  • ca 45 gram store havregryn (evn den mengden du selv ønsker)
  • ca 14 gram chia
  • ca 70 gram grovrevet squash
  • ca 40 gram finrevet gulrot
  • ca 2 dl havremelk
  • ca 1dl vann
  • ca en hel masse kanel
  • ca litt salt

Rekkefølgen er ikke så veldig nøye, men det er kanskje greit å ha oppi det våte til sist. La det gjerne stå og «trekke» i omtrent en time før du begynner å varme det, slik at både havregryna og chia-frøene får trukket til seg væske. For å unngå å få en stor chia-klump må du passer på å blande det hele sammen etter at du har hatt alt oppi kasserollen (også kanelen, slik at den deilige kanelsmaken virkelig får festet seg).

Jeg liker min grøt tykk, gjerne så tykk at jeg (nesten) kan snu kasserollen opp-ned uten at den renner ut. For de som ikke er like begeistret for akkurat det, er det bare å tilsette mer væske når grøten begynner å bli ferdig, slik at du får de akkurat slik du vil ha den.

Mandler er (som regel) fast inventar på min, men kun liggende på toppen, ikke blandet inn i grøten, for når mandler blir varme så løsner skinnet og setter seg fast mellom tennene når man tygger (the struggle is real...). Jeg pleier også ha soyayoghurt til. Siden jeg liker å ha den kalde yoghurten og den varme grøten hver for seg, så den har jeg i en liten skål ved siden av, som jeg dypper grøt-skjea i.

Som topping kan du bruke hva enn du vil, for eksempel mandler, cashew, syltetøy, kesam, en salt smørklatt, sukrin eller nøttesmør. Kun fantasien og dine egne smaksløker setter grenser!

Se også oppskrifter på;
grove urtescones 
proteinpannekaker
black bean fudge brownies
sukkerfrie yoghurtnøtter

2 kommentarer:

  1. Kult, skal prøve det selv om det er langt utenfor min komfort-sone! Aldri feil å prøve noe nytt :-)

    SvarSlett