onsdag 29. april 2015

Meningen med livet – på godt og vondt

Jeg har voldsomme nedturer, som blir avløst av voldsomme oppturer. Hudløs. Det er ikke snakk om «humørsvingninger» eller på en manisk/depressiv-måte, men på en naturlig måte, påvirket av ytre omstendigheter. I hvertfall oppturene. Og det er godt, at selv om jeg generelt sett ikke har det så bra så kan jeg føle på glede over ting.

Turen til Oslo for to uker siden kostet meg svært mye. Siden jeg ikke alltid ser en klar sammenheng mellom «cause and effect» så er det vanskelig å vite nøyaktig hva den turen bidro til, men da jeg kom hjem igjen gikk ting hvertfall litt galt og jeg ble innlagt på akutt-sengene hos legevakta i noen dager. På den andre siden, så bidro også turen til at jeg holdt meg i skinnet i forkant av reisen, for jeg ville ikke risikere å måtte avlyse. Når jeg har noe å glede meg til, eller noe å holde ut til i nær fremtid, så holder det meg gående.

Jeg dro på IKS' landsmøte, hvor jeg traff gamle venner og bekjente. Selv om jeg kjenner dem og føler meg trygg på dem alle, så ble det likevel vanskelig med en såpass stor gruppe, men jeg begynte hvertfall ikke å gråte (selv om det var like før), og det var fint å få se og klemme på noen av de menneskene jeg setter høyest pris på her i verden. Dagen før fikk jeg møtt ei venninne jeg tidligere bare har snakket med over nettet, vi har mye til felles, på godt og vondt. Hun har etterhvert blitt en god venninne, og det var godt å endelig få besøke henne, og møte hennes lille hund og store mage (som en uke og to dager senere ble til en vakker liten jentebaby, hurra!). Jeg fikk også besøkt en av mine aller nærmeste venninner, og hennes sønn på to og et halvt år, en nydelig liten gutt som vokser opp med meg som en tante i livet sitt. Han fikk gave av meg, en ugle som umiddelbart ble hans beste venn, og da vi gikk til bilen for å kjøre meg til togstasjonen, tok han med den største selvfølgelighet tak i hånden min da jeg strakte den mot han.


Jeg bodde hos tanten min, tante som er tålmodig og forståelsesfull og som legger alt så til rette for meg at jeg er i stand til å reise (for hadde jeg ikke hatt en trygg plass å bo, kunne jeg jo faktisk ikke dratt). Vi fikk besøk av hennes sønn/mitt søskenbarn, og hans familie. Eldstemann er 11 år, i stemmeskiftet og med bittelitt dun på overleppa, er ikke lengre så glad i klemmer og liker best å spille på nettbrettet. Tvillingene er sju år, og av en grunn jeg aldri kommer til å forstå, så virker det som om de forguder meg like mye som jeg forguder dem. De krangler om å få leke med meg, ønsker sitte ved siden av meg, inntil meg, gir meg klemmer som varer i en hel liten evighet. Når vi kjørte rundt dit vi skulle, satt jeg i den ene bilen sammen med gutten (og jeg måtte sitte i baksetet sammen med han, for det var så viktig for han å sitte ved siden av meg) og jentungen satte i den andre bilen, men vi hadde fått låne ordentlige walkie talkier slik at vi to kunne prate sammen hele turen. Vi var på en lekeplass med en kjempestor klatrestativ, hvor vi løp rundt og lekte i timesvis.


Alt i alt; gode ting! Gode mennesker! Glede!
Lykke! Tilfredshet! Grunner til å leve, grunner til å kjempe!

Og så hjem igjen. Hjem til vakling, feilsteg, blod,
tårer, angst og innleggelse. Torsdag til søndag.

Hjem søndag kveld, og opp klokken seks mandag morgen. Rett i stallen. Stallen min. Hestene. Hestene mine. Jeg trodde ikke det var mulig at det bare ville bli bedre og bedre å være der etter så lang tid, men sånn er det faktisk. Jo mer jeg er der, jo bedre blir det. Dagen har en mening. Hverdagen har en mening. Livet har en mening. Det er ikke bare hestene som gjør det. Å stelle med dem er som regel kun en liten del av det jeg gjør der - jeg setter like stor pris på de andre aspektene ved stall-arbeidet. Å måkke møkk i boksene er rene meditasjonen. Hun som er daglig leder i stallen er hun jeg forholder meg til, og hun er et genuint flott menneske. Vi snakker om løst og fast og ler mye mens vi jobber. Det er godt, det er noe jeg virkelig setter pris på. Hun har dessuten en liten valp, som pleier løpe gledesstrålende i beina våre når han er våken. Jeg er blitt like glad i han som i hestene. I henne også, forsåvidt. Gradevis får jeg mer ansvar der oppe, og det vokser jeg på. Selv om jeg er der i regi av psykiatrien, så føler jeg meg ikke som en pasient, men som et menneske. Jeg blir behandlet som det også, et menneske altså, samtidig som det blir tatt hensyn til «utfordringene» mine.


Stallen er jeg i på mandager og onsdager. I dag er det onsdag, og jeg har hatt en fantastisk dag der. Men nå er det mange dager til mandag. Alt for mange. Og det er disse dagene som er vanskelige. Dager som føles meningsløse og tomme. Vente-dager. Det er lett å tenke at jeg burde hatt noe å fylle hver eneste dag med, men det blir feil det også, for får jeg for mye å gjøre blir jeg for sliten og det går dårlig det også.

Det er jo sånn at oppturene veier opp for nedturene, og det er vel egentlig hovedgrunnen til at jeg ikke ønsker ta antidepressiva, fordi jeg ikke vil risikere at følelselivet blir flatet ut. Men oppturene er noe jeg må aktivt oppsøke, og nedturene kommer av seg selv (evn i fravær av oppturer). Jeg overlever nedturene, riktignok ikke alltid "helskinnet", og de tærer på. Jeg jobber (åh, "jobber", det er et så utrolig intetsigende uttrykk, men i mangel på noe bedre bruker jeg det) med det, sammen med de jeg har rundt meg. På sikt er målet at nedturene skal bli færre, og oppturene mer stabile. Så var det dette med å finne veien dit, da.

3 kommentarer:

 1. Jeg føler ofte den samme nedturen som kommer etter en ferie eller en tur for å besøke venner som bor langt avgårde. Jeg kommer hjem med kofferten min og hodet fylt med gode minner, men gråter fordi jeg vet at det er over, og nå må det vanlige livet mitt fortsette. Sist gråt jeg fordi jeg savnet nevøen og niesene mine så forferdelig, selv om det bare hadde vært sju timer siden jeg la dem for å sove og gjorde kveldsstellet, klemte niesen min og gav henne en neglelakk med glitter. Det er vanskelig å si hvorfor det blir sånn, og er sånn, men det bare.. Er...

  Jeg er glad du kan kose deg sånn i stallen med hestene. Det er kanskje det beste jeg har sett deg gjøre for deg selv, for å holde gledenivået ditt oppe. Dyr er fantastiske skapninger, hester er litt skumle synes jeg da, for de er jo så store og høye, men jeg ser at du får så mye glede ut av den stallen at jeg er så fryktelig glad på dine vegne og jeg tenker dette, dette er akkurat hva du trenger. En stall full av hester som blir glade for å se deg, en ridetur og strigling, leking med hundevalper og bare ren, skjær dyrekos. Det finnes knapt bedre.

  Veien blir til mens du går. Kanskje ikke antidepressiva er rett for deg, nettopp fordi du vil ha et følelsesliv. Jeg tenkte det samme, og sluttet selv. Til tross for at nedturene kan være earth shattering, veier det opp for de gode stundene jeg har. Og det er tross alt de jeg håper på å huske best. Og det håper jeg du også gjør, når du koser deg i stallen med de fine hestene (hadde jeg bodd nær deg hadde jeg bedt deg ta meg med så jeg kunne hilse på dem og ta på den utrolig myke mulen), og at du husker og holder fast på at livet kan være godt, til tross for nedturene.

  Jeg er veldig, veldig, veldig glad i deg. Og jeg vil bare det beste for deg. Du er en fantastisk person, en fantastisk flink skribent og jeg er bare så stolt av deg. Og nedturene, de vil naturligvis komme - men fortell meg gjerne om det er noe jeg kan gjøre for deg. Fordi jeg vil så gjerne hjelpe venninna mi jeg har hatt i så mange år, og hvis ikke det er noe jeg kan gjøre, så håper jeg det kan hjelpe litt at jeg tenker på deg hver eneste dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir litt målløs, vet ikke helt hva jeg skal si, for en fin kommentar, for en fining du er, kjære Miko min!
   Jeg skulle gjerne tatt deg med i stallen og introdusert deg for alle hestene, de er så snille og trygge (vel, nesten alle...), jeg syntes også de var litt skumle til å begynne med men sånn er det nok fordi man ikke kjenner noen hester eller vet så mye om de (eller kanskje har vært uheldig og har hatt en dårlig opplevelse).
   Godt å høre at det er flere som velger å ikke spise medisiner, ikke at jeg trodde jeg var den eneste i hele verden, men du vet... Når man har slike oppturer kan man ikke være foruten, det bare går ikke.
   Det beste du kan gjøre for meg, er å ta godt vare på deg selv! ♥

   Slett
  2. Dét kan jeg iallefall prøve mitt hardeste på å gjøre. Hester er skumle, men når jeg var barn så bodde det ei jente over heia med en shetlandsponny som jeg fikk sitte på mens hun styrte den og gikk ved siden av med tøylene. Har aldri tenkt på hvor snilt gjort det egentlig var av henne, for hun var iallefall 16-17 og jeg var kanskje 9 eller 10, og hun tok tid ut av livet sitt for å la meg sitte på en søt hest som hadde den rareste og mykeste mulen. Også fikk han gulerøtter så det haglet av meg etterpå fordi han var så snill. Har ikke vært på hesteryggen siden, men har veldig lyst!

   Slett