(motstykket
til forrige innlegg «De små tingene...»)
Desember
er altså min «fri-måned». Det har den ikke vært denne gangen.
Noe som er rart, siden jeg har det bedre fysisk og har et bedre
forhold til mat enn jeg har hatt på mange år. Årsaken til det er
sammensatt, men det som har utpreget seg mest er den evinnelige
bakterieangsten, som bunner i en intens fobi for å kaste opp.
Jul
og vinter er høysesong for sykdom. Jula handler om å være sammen,
men i de fleste sammenkomster er det tilsynelatende mat som er
hovedpunktet og høydepunktet. Med min bakterieangst som er sterkt
knyttet opp til mat, blir det en dårlig svært kombo. Jeg som er helt nazi på hygiene, og som feks kaster en cherrytomat dersom den
triller fra skjærebrettet og ned på kjøkkenbenken, til tross for
at kjøkkenbenken alltid er ren og pen.
Jeg lager aller helst min egen mat, hjemme hos meg selv. Å spise hjemme hos
foreldrene mine er utfordrende, og så vidt innenfor hva jeg er i
stand til å takle. Å spise hos andre? Spise mat noen andre har
tilberedt, uten å vite hva de har brukt og nøyaktig hvordan de har
tilberedt den (sammenlignet med min overdrevne hygiene-standard)? Fullstendig, komplett, helt uoverkommelig. Og selv om
jeg hadde hatt med egen mat, ville det å bruke fat og bestikk blitt
for vanskelig. Bare noe så hverdagslig som å drikke fra et glass på besøk hos andre,
ville med stor sannsynlighet forårsaket flere dager med angst og
intens uro.
Selv
det å være sammen med andre gjøre meg nervøs. Små nys og host,
utsagn om vondt i magen eller noen som er litt lenge på do, gjør at
jeg automatisk tenker «smitte!» og jeg må kjempe mot panikken. Kort
fortalt; bare det å være i en situasjon som potensielt kan trigge angsten,
trigger angsten.
Jeg
vet det er dumt. Det er teit. Jeg føler meg dum. Jeg hater, virkelig
hater at jeg er sånn. Det er flaut. Jeg skammer meg. Det er ikke min
feil, det er ikke noe jeg velger eller kan noe for, men jeg skammer
meg likevel.
Det går så mye bedre med så mange andre ting, men
denne angsten er et anker som holder meg igjen. Som en bil med
håndbrekket på. Det
handler jo egentlig ikke om sykdom eller bakterier, det handler om angst. Det er
fullstendig urasjonell. Men så er det jo det som er definisjonen på
angst; at det er urasjonelt.
Mat
og spising har blitt betydelig forbedret over en lang periode, men
er nå blitt mer... innviklet. Det handler mest om andre ting, og er
ikke direkte relatert til spiseforstyrrelsen (altså ingen skam eller
anger eller ønske om å gå ned i vekt eller bli
tynn/tynnere/tynnest). Apetitt er mangelvare, ingenting smaker
godt og ingenting frister. I tillegg har gammel skrekk og merkelig matfobi
plutselig begynt å dukke opp igjen. Heller ikke det er en følge av
spiseforstyrrelse, men det er akkurat den type angst som er en stor
grunn til at jeg utviklet en spiseforstyrrelse in the first place. Dessuten er bakteriefobien veldig knyttet opp mot mat og spising, og det hjelper jo ikke akkurat. Jeg tenker jo at jeg har det under kontroll, men det er fryktelig
frustrerende og utmattende.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar