søndag 9. oktober 2011

Å kle seg i døde dyr

NOAH etterlyste bloggere på facebooksiden sin. Jeg sendte mail med bloggadressen min og fikk en forespørsel om å blogge om fakkeltog mot pels 2011.  Dette kan være et avgjørende år i pelskampanjen, og det trenges mest mulig fokus på pelsindustrien og fakkeltoget mot pels i november. Selvsagt vil jeg hjelpe til å spre dette!

Jeg synes det er vanskelig å skrive om pels. Det er så mange grusomme overgrep mot dyrene, det er jeg så veldig klar over, og å sitte å bla opp fakta og bilder som bekrefter det, gjør fysisk vondt. Egentlig tenker jeg at det skulle ikke være nødvendig. Folk skulle ikke bruke pels i dag, når vi vet det vi vet om pelsindustrien. Men sånn er det (utrolig nok) ikke.

Noahs reklamefilm mot pels.

Visste du at det i Norge finnes omtrent 300 pelsfarmer som driver med oppdrett av mink og/eller rev, hvor det drepes rundt 800.000 dyr hvert år? At minken vanligvis gasses i hjel og revene vanligvis drepes med strømelektroder i munn og endetarm? Eller at pelsfarmene mottar 50 millioner kroner i statlig støtte, hvert år? Eller at KUN er 7 av 10 er motstander av pelsdyroppdrett? (kilde)

Og dette er snakk om Norge. Pelsoppdrett i utlandet er et «eventyr» for seg selv. Vi har hørt om og sett artikler om dyr, som feks katt, hund, vaskebjørn, osv, som flås levende i Kina og pelsen havner i Norge.

Ok. Kanskje pelsoppdrettsdyr har "bedre" forhold i Norge enn i andre land, men det er fortsatt ikke greit å avle frem og drepe dyr, selv om det var mote i urtiden. Det er direkte unødvendig. Er du enig? Bli med i fakkeltog den 12 november, i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Sarpsborg og Tromsø. Mer info finner du HER.

9 kommentarer:

 1. Jeg tror ikke jeg kan si meg enig under alt dette, dessverre. Jeg er ikke veldig for pelsdyr oppdrett selv, men synes det er synd at privatpersoner som har dette som jobb og som virkelig tar vare på dyrene sine dvs. de har rene bur, får ordentlig mat etter deres behov, blir stelt med osv, nærmest mister jobben... Og, at det mottas 50 millioner det er nok kun fåtallet tror jeg, hvis ikke ville mange fler ha drevet dette, og da hadde heller ikke oppdrettere måtte slutte fordi de ikke har råd.

  SvarSlett
 2. Ble vel litt dobbeltmoralsk det der..? Du er ikke for oppdrett men synes synd på de som gjør det og får dårliog rykte? Greia er jo i utgangspunktet at "man" er i mot å ha oppdrett av dyr som man skal drepe for pelsens del.

  SvarSlett
 3. Oi, jeg blir frustrert og provosert av kommentarer som den på toppen her! Og for å ha det klart Marthe, 50mill er nok fordelt på alle, tror ikke hver og en får det.. Men for min del er dette uansett 50mill for mye. Og uansett om dyrene stelles "pent" med osv så er det direkte motbydelig at dyr avles frem for å drepes for at mennesker skal kunne gå i pelsen dems! Jeg skal gå i fakkeltog og for alt jeg bryr meg kan alle som en av disse pelsfarmmenneskene miste jobben sin! De finner helt sikkert noe annet de kan bedrive tiden sin med!

  SvarSlett
 4. Ja, jeg vet at jeg er dobbelt når det gjelder denne saken. Fordi jeg er i mot at dyr drepes og selvfølgelig synes jeg det er fælt at mange dyr har det så vondt og lider av dette. men når jeg vet om noen som driver med det også og ser at dyrene faktisk har det bra da synes jeg det er vanskelig å være helt imot det. Jeg skrev et innlegg for omtrent et år siden på bloggen min http://marthealfreds1.blogspot.com/2010/11/forby-pels-eller-ikke.html

  Dette er hva jeg mener, og selvsagt kan folk mene noe helt annet, det aksepterer jeg :-)

  SvarSlett
 5. Spørsmålet er vel hva man legger i uttrykket "å ha det bra"? At dyrene får mat og godt stell? Både rev og mink er villdyr som settes i bur. Minken lever sitt liv i havet og reven streifer over store områder. Å holde et vilt dyr som har instinktene sine i behold (instinktene svekkes ikke i løpet av 50 - 100 år) i bur er dyremishandling, punktum. Å sette hvilket som helst dyr i bur, uansett hvor stort det, er også dyremishandling. Jeg har sett pantere i innhegning i Zoo i København, da gråt jeg. Det samme gjorde jeg da jeg så isbjørnen som bare gikk i ring hele tiden. Første og siste gang i Zoo. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Alle kan faktisk velge å ikke kjøpe pels.

  SvarSlett
 6. Jeg har alltid boikottet pels! Er stolt av å aldri ha eid et plagg med ekte pels. Jeg synes pelsdetaljer er kult, men bare hvis det er faux/fake pels.

  Ekte pels gjør meg trist :( Jeg husker en gang da jeg var liten og vi var i en butikk som solgte ekte pelskåper. Jeg kjente på kåpen og fikk helt sjokk for det kjentes akkurat ut som å ta på katten og hunden min. Jeg begynte å gråte da jeg fikk forklart at pelsen en gang hadde vært en spill levende rev. Jeg så for meg min egen fine Bella og Chataran som pelskåper og ble kjempelei meg.

  Nei, jeg liker pjuskeklær og pelsdetaljer, men bare når det er fake. Jeg synes faux fur SER bedre ut fordi jeg VET at det ikke en gang var et liv inni alt det myke.

  SvarSlett
 7. som sagt, dette var min mening når det gjelder dette temaet. Selv har jeg aldri kjøpt pels og kommer nok heller ikke til å gjøre det heller, men å diskutere det er akkurat det samme som å diskutere frittgående høns eller ikke. hvis alle hadde fulgt alle regler hadde det vært bra, men det skjer jo ikke... Hvis jeg skal sette det på spissen så er jo egentlig hester vill hester også. Punktum fra min side. Jeg er veldig delt da det gjelder dette, men men..

  SvarSlett
 8. Må bare si meg enig med anonym nr 2 her.. Vil bare si Marthe, at du skjønner vel selv at det er forskjell på hester som blir ridd, stelt med, foret osv, selv om de opprinnelig er ville (noe alle dyr i utgangspunktet er/var) og på å stenge dyr inn å små dyr, og avle på de for å deretter drepe og flå de for at fisefine damer skal se fisefine ut.

  Lileana: Ja det er kjempetrist.. Kan ikke skjønne at ikke alle synes det :/ Selv er jeg ikke så glad i falske pelsdetaljer heller, det bare ser helt feil ut! Det er kanskje som med feks soyapølser, jeg klarer ikke spise de, for selv om jeg vet at de er av soya så ser de ut som "ekte" pølser!

  SvarSlett
 9. Jeg skulle til å spørre deg et spørsmål om hvor du sto i forhold til falsk pels, men ser du egentlig svarer på det over her. Noen syns falsk pels er ok, andre tar sterk avstand fra det også.

  SvarSlett