fredag 2. mars 2012

Ingen kan gjøre alt.

Hvalfangst. Jakt. Palmeolje. Dyretesting. Pelsindustrien. Kjøttindustrien. Dyrs rettigheter. Homofiles rettigheter. Kildesortering. Dyrearter som dør ut. Poler som smelter. Global oppvarming. Sirkusdyr. Miljøvennlige produkter. Økologiske produkter. Kreftfremkallende tilsetningsstoffer. Energisløsing. Abort. Hull i ozonlaget. Barnemishandling. Sult. Naturkatastrofer.

Det er så altfor mye som man BURDE bry seg om, ta stilling til!

Og det er klart at jeg bryr meg. Men noen ting setter jeg meg mer inn i enn andre. Jeg kan for eksempel ikke på rams hvilke matvarer som inneholder palmeolje, eller hvilke veldedige formål som sender hver eneste krone du gir til det formålet du faktisk gir til, eller hvilke kjeder som boikotter pels og pelsdetaljer, eller hvilke produkter som tester på dyr. Og ikke vet jeg helt om det er dobbeltmoralsk av meg som vegetarianer å kjøpe en pengebok i skinn. Mange tror/forventer at jeg vet alle disse tingene, fordi jeg bryr meg om "de greiene der". 

Noen ganger får jeg høre «du som er så glad i dyr/miljøet, du bruker vel ikke det produktet/bryr deg vel om den saken/gjør vel (ikke) sånn og sånn». Nei, ikke nødvendigvis! Jeg klarer ikke bry meg like mye om ALT! Jeg klarer ikke ha oversikt over alle ting, jeg klarer ikke sette meg inn i alle temaer. Det er ikke fysisk mulig. Og når folk sier slikt til meg, hører jeg bare «Det er ikke godt nok, det du gjør

Det er utmattende å hele tiden skulle bry seg intenst. I det siste føler jeg at jeg er i ferd med å brenne litt ut. I stede for å føle mye, føler jeg meg bare... tom. Sannsynligvis er det en slags forsvarsmekanisme. Jeg må velge mine kamper, for jeg klarer ikke alt. Og det er vel ikke meningen heller?

Da jeg var liten var jeg med i en miljøklubb for barn. Maskoten var blekkspruten Blekkulf, som hadde mottoet «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt». Jeg gjør så godt jeg kan, og mer kan jeg faktisk ikke.

25 kommentarer:

 1. Ja,godt poeng! Jeg er elt enig!!!!!!!
  Det er masse man burda og skulle ha gjort,men velger man bare noe er det ofte ikke bra nok. Sies særlig ofte av folk som velger å gjøre ingenting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, ja, så sant det siste der!

   Slett
 2. Tror det lureste er å gjøre det du kan, uten å bite over for mye, og prøve å "ignorere" hva alle andre skulle mene.
  Bare kjøre i sitt eget tempo, i egen stil.
  Jah, nemlig, EASY AS THAT!

  SvarSlett
 3. Det er veldig sant. Derfor er jeg iblandt litt for redd for å skrike ut meningen min når jeg brenner for noe, i fall jeg "får det tilbake" år jeg har glemt noe.. Men man skal jo bare velge sine hjertesaker, eller bry seg der man kan, og det ER godt nok! Tenk så mye mer det nytter at man faktisk bryr seg om Noe/ noen prosenter, enn ikke noe.
  <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt du bare er litt redd, og bare iblandt ;) <3

   Slett
  2. Hihi, jaaa! Vi må være tøffe jenter :P

   Slett
 4. Veldig sant! Og ikke minst et slående argument dersom noen absolutt skal "bruke fakta mot en". Da får de seg en på tygga! ;)

  SvarSlett
 5. Jeg synes du gjør veldig mye bra bra med bloggen din også; reklamere for Noah. Og at du snakker så åpent om angsten og spiseforrstyrellsen også. Det hjelper veldig for meg (og sikkert for andre). Og det som virkelig var fint for meg var da du skrev om at du likte jenter. Det hjalp meg veldig mye personlig og har faktisk gjort at jeg nå tør å være klar over at jeg faktisk vil være sammen med en jente. Og dette er bare bloggen din, da gjør du sikkert mye annet supert også !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var helt herlig å lese! Fine ord, tusen takk <3

   Slett
 6. Det er kjempeflott at du er engasjert i mange ting, men som du sier kan man ikke være engasjert i alt! Ingen mennesker kan det, og man må som du sier velge noe. Jeg tror nok ikke (og det tror sikkert ikke du heller, egentlig) at de som spør deg om du ikke velger ditt og datt fordi du er intessert i det og det mener at du ikke er god nok. De er nok bare interesserte i å føre en samtale med deg, og de synes helt sikkert det er kjempebra at du bryr deg om mange ting. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen kanskje, men det er også noen som "angriper" meg og bruker det mot meg..

   Slett
 7. Man kan ikke unngå alt 100%. Jeg synes det viktigste er at du bryr deg, og det har jeg forstått ved å lese bloggen din og være venn med deg på facebook. Jeg ser faktisk opp til deg når det kommer til å bry seg om dyrs rettigheter og miljøet. Jeg kan forstå at du føler du holder på å brenne deg ut av å bry deg, for jeg kjenner selv at jeg ikke har overskudd til å bry meg om alt dette akkurat nå, selv om jeg innerst inne egentlig bryr meg. Jeg kunne nok gjort en litt bedre innsats, men jeg klarer det ikke akkurat nå. Så prøv å ikke bry deg når folk påpeker sånne ting, for du gjør ditt beste! Ingen kan gjøre alt. Ingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk. Gode ord å "høre"...

   Slett
 8. Godt skrevet! :-) Man trenger ikke gjøre alt, noe er også bra nok <3

  SvarSlett
 9. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og det gjør du.

  SvarSlett
 10. Blekkulf! :) Husker han! Var også medlem.

  Skjønner deg godt, men man må nesten finne ut hva man vil prioritere. Jeg vet det finnes mye annet galt ute i verden, men jeg jobber iallefall med å få til NOE!

  SvarSlett
  Svar
  1. Blekkulf! <3 Godt det er flere som husker han :)

   "Noe" ER bra!

   Slett
 11. Amen.
  Det er utrolig slitsomt å frustrerende når folk skal pirke borti hva du gjør, evt. ikke gjør. "Og du som er vegetarianer kjøper vel ikke/støtter vel ikke/bruker vel ikke det?" Jeg kan ikke vite alt heller, men jeg gjør så godt jeg kan. Og jeg setter pris på å vite nye ting, bare ikke se ned på meg fordi jeg ikke allerede visste det..
  Dog jeg gjør så godt jeg kan, og prøver å holde meg oppdatert.
  Man må velge sine ting, og jeg liker veldig godt mottoet til Blekkulf! <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er det.. Sant det; setter pris på å få vite nye ting, bare de ikke ser ned på meg fordi jeg ikke allerede visste det..

   Slett
 12. Kjempefint det siste avsnittet der. Du har et stort hjerte, Tora, du bryr deg om mange viktige saker - og det er så stort i seg selv! Beundrer deg for det! Bare husk å spare litt til deg selv også <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, fantastiske Lise <3

   Slett