torsdag 25. juli 2013

En smak av Livet

I dag fikk jeg en ny sonde. Etter avtale tok jeg ut den gamle sonden på mandag kveld slik at jeg fikk noen dager fri. Og fy søren, for noen ubeskrivelig deilige dager det har vært! For en vanvittig forskjell det er. Med sonden både ser og føler jeg meg syk. Uten den føler jeg meg så uendelig mye bedre! Kanskje er den bra for min fysiske helse, men den er døden for min mentale helse. Det er 16 uker siden jeg startet sondeernæringen. Snart fire måneder. Snart 1/3 av et år. Det er fryktelig lenge.

Spisingen gikk helt fint. Riktignok fikk jeg ikke i meg mer enn rundt tusen kalorier per dag, men det var noe jeg overhode ikke stresset med, spesielt ikke siden jeg visste det var snakk om kun et par dager. Tanken på at jeg måtte få en ny sonde var uutholdelig. Jeg følte meg så bra og syntes jeg klarte meg så bra. I tillegg kom plutselig sommerværet, og jeg var mye ute. Så uendelig deilig å kunne gå rundt uten å være redd for nysgjerrige blikk som varer litt for lenge. Maten jeg spiste var «trygg mat», jeg holdt meg innenfor komfortsonen min men siden det var noe annet enn det som står i kostplanen min fikk jeg samtidig en følelse av at jeg slo meg litt løs. Og kanskje viktigst av alt; jeg nøt det jeg spiste.

Jeg skjønte ikke hvorfor jeg måtte fortsette med sonde. Jeg syntes ikke jeg trenger det. Trenger ikke så mange kalorier. Jeg sliter generelt med å skjønne/godta at jeg trenger mat og kalorier, og skulle ønske jeg slapp forholde meg til det. Ikke nødvendigvis fordi jeg vil ned i vekt eller noe slikt, men fordi det bare hadde vært så mye enklere å leve uten alt det styret. Men så er det jo sånn at «nothing worth having comes easy».

Selv om jeg synes jeg er klar til å klare meg på egenhånd, så skjønner den logiske og realistiske delen av meg at jeg i det lange løp ikke kan klare meg på tusen kalorier om dagen. Selv om jeg synes det gikk så bra, så lå det kanskje en skjult trygghet i vissheten om at jeg kun hadde de to dagene; uansett hvordan det gikk så ville ikke fallhøyden bli stor. Selv om jeg har et stabilt næringsinntak så har vektøkningen vært svært beskjeden, noe som gjør meg ekstra sårbar både fysisk og psykisk. Selv om jeg klarte spise, så  gikk det for det meste i frukt, grønnsaker, bær, havregryn, nøtter og proteinbarer, med andre ord langt fra noe som kan regnes som et normalt kosthold. Selv om jeg ikke skjønner hvorfor jeg er nødt til å ha sonde enda en stund, så vet jeg at det er en grunn for at de menneskene jeg stoler på mener jeg er nødt. Det er tross alt en (god) grunn for at det er noen andre, og ikke meg, som bestemmer disse tingene. Jeg gråt mine modige tårer, men endte opp med å få lagt ned ny sonde i dag. Forhåpentligvis er dette den siste.

6 kommentarer:

 1. Du trenger nok sonde så lenge du ikke klarer å få i deg det kroppen trenger. Kjedelig kanskje,men jeg har troen på at du klarer dette. Kjempebra at du spiser gulrothavregrøt da. Vil anbefale deg litt proteiner også, som egg, fisk eller kjøtt. :* stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du har troa! Ja jeg er enig i at proteiner mangler, men jeg er vegetarianer så proteiner i form av egg, kjøtt og fisk blir det nok ikke.

   Slett
 2. Kan tenke meg det var godt med en liten ferie ifra alt ja.
  Håper du har litt mere motivasjon til å jobbe fremover med litt ekstra positive inntrykk :)
  - Vet du hvor lenge du skal ha sonden? Har de sagt noe om det?
  Håper du får flere slike fine turer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sonden må byttes hver 4. uke, og jeg satser på å ikke trenge en ny en etter denne runden!

   Slett
 3. Høres ut som om du har tatt mange skritt i riktig retning. Kjempefint å høre at du har klart å nyte maten; og yey for genuint smil! :)

  Selv om jeg ikke har hatt sonde så kan jeg kjenne meg veldig igjen i tankegangen; at mat bare er styr. Følelesen av at jeg fungerte bedre uten mat/på minimalt inntak og problemer med å skjønne/akseptere behovet for mat. Jeg skjønte det jo logisk sett, men egentlig skjønte jeg det ikke likevel. Det gjaldt ikke meg.

  Men aksept eller ikke, når alt kommer til alt har man jo strengt tatt ikke noe valg...

  Man fungerer jo gjerne en periode med lavt inntak, men så vil det gå galt før eller siden. Som du sier selv; tusen kalorier er altfor lite til å leve på. Når man i tilegg er alvorlig undervektig blir det jo ekstra kritisk, kroppen har ingenting å tære på :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt sant, å ikke forholde seg til mat er ikke noe alternativ. Heldigvis!

   Slett