torsdag 12. september 2013

Glad i dyr «men glad i kjøtt»?

Når det kommer opp at jeg er vegetarianer, er det svært mange som sier de er «glad i dyr og sånn» men de «klarer seg ikke uten kjøtt/er for glad i kjøtt». Vel, det ene utelukker strengt tatt ikke det andre. Jeg er ikke en sånn vegetarianer som går rundt og mener alle bør konvertere til et kjøttfritt liv. Selvsagt skulle jeg ønske det, men helt realistisk er det ikke. Det finnes dog noe jeg tenker på som nærmest en mellomting, nemlig det å velge økologisk (jeg mener, økoLOGISK, det sier seg jo selv). På okologisk.no finner du mye god fakta og info. Her og nå vil jeg fortelle litt om økologisk husdyrproduksjon.  



Den største forskjellen på økologisk og konvensjonell produksjon er at i økologisk oppdrett er det fokus på at dyrene skal ha det bra, mens i konvensjonell oppdrett er det mest fokus på å fremstille et produkt så effektivt så mulig.

Høns i økologisk produksjon er ikke i bur. De skal ha mulighet til å bevege seg utendørs. Kyllingene får økologisk fôr. De vokser i sitt eget tempo, og leveres til slakt etter 81 dager. Kyllinger i konvensjonell produksjon er klare til slakt etter kun 28 dager (!!), på grunn av fôr med høyt energiinnhold, i tillegg til at de er avlet frem til å vokse fort. Det er ingen krav om at hønsene skal ha mulighet til å bevege seg utendørs, og sammenlignet med økologisk er det lov å ha flere dyr på mindre plass.

Storfe i økologisk produksjon skal kunne bevege seg fritt innendørs. Om mulig skal de ha tilgang til uteareal hele året. Kalver skal ha tilgang til kumelk de første tre månedene. De tre første døgnene etter fødselen skal kalven være hos moren for å kunne få melk fra henne. I konvensjonell produksjon er det ingen krav om at kalven skal få kunne være med og die moren. Dyrene står bundet inne, men skal kunne gå ute minimum 8 uker i løpet av sommerhalvåret. Sammenlignet med økologisk er det lov å flere dyr, på mindre plass.

Svin i økologisk produksjon skal kunne bevege seg fritt, og ha tilgang til uteareal hele året. De skal få leve i flokk, og fjøs og utearealer skal innredes slik at dyrene skal kunne leve ut sin naturlige adferd (dvs rote i materialer og grave). I konvensjonell produksjon er det ingen krav om at dyrene skal kunne bevege seg ute. Sammenlignet mer økologisk er det lov å ha flere dyr, på mindre plass.

Sau og lam i økologisk produksjon skal kunne bevege seg ute hele året, og ha tilgang til ly. Bygninger og utearealer skal innredes slik at de er tilpasset dyrenes naturlige måte å bevege seg på. I konvensjonell produksjon er det ikke krav om at dyrene skal kunne bevege seg ute. Sammenlignet mer økologisk er det lov å ha flere dyr, på mindre plass.

I klartekst; dyr i økologisk produksjon har et mye bedre liv enn dyr i konvensjonell produksjon!

Det er strenge lover og regler som bestemmer om noe kan kalles økologisk. Jeg spiser jo da ikke kjøtt, men velger økologiske grønnsaker, frukt, havregryn, bønner, linser, osv. Det er ikke kun for dyrenes velferd du bør velge økologisk, det er også bedre for kroppen, og bedre for verden. Klikk her for å lese 10 gode grunner til å velge økologisk, i tillegg til mye annet interessant lesestoff. Dersom du prøver legge merke til det, vil du se at det finnes økologisk alternativ til det meste, eller at du kanskje allerede kjøper mange økologiske produkter. Mange dagligvarekjedene har etablert egne økologiske merker, som feks Coops «Ânglamark», Norgesgruppens «Go Eco» og ICAs «I love Eco». Alle økologiske matvarer som produseres i Norge har en godkjenning fra Debio. Denne godkjenningen er en forutsetning for å kunne si at et produkt er økologisk, og for å kunne bruke Ø-merket i markedsføringen.

4 kommentarer:

  1. Nå skjønte jeg bedre konseptet "økologisk". Jeg trodde i utgangspunktet at "økologisk" kun handlet om foret var sprøytet - kontra ikke. Nå får det jo en større betydning, med konsekvenser for økologisk valg.

    Jeg er VELDIG glad i dyr! Jeg mener at alt liv har sin verdi og ingen skal lide mer enn nødvendig. Mange som kjenner meg har undret seg på hvorfor ikke jeg er vegetarianer. Men jeg trenger proteiner, som kjøtt er en viktig kilde til. Jeg vil i tillegg leve et normalt liv. Men det viktigste av alt er kanskje at disse vakre, naturlige skapningene - faktisk spiser hverandre. Slik er naturen, slik er næringskjeden, og jeg vil være en del av den, av naturens gang. Selv om det også gjør vondt, så ønsker jeg å forholde meg til det.

    Det som er viktig er at dyr - og mennesker - har det best mulig når de lever, mer uavhengig av livslengde (selv om jeg er selektiv i forhold til å spise "unge" dyr).

    Jeg tenker at naturen er nådeløs. Men sånn er den, og jeg vil forholde meg til den. Med all respekt for ditt valg. Og vår kjærlighet til dyr er nok felles :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nåja.. Ikke alle dyr spiser hverandre, og de dyrene vi spiser, er dyr som ikke spiser andre dyr. Vi trenger alle proteiner, og det er ikke kun gjennom kjøtt vi får det. Mennesker trenger ikke spise kjøtt, det handler mer om smak og behag, og om (som du skriver) å ønske et normalt og "enkelt" liv.

      Så bra at du lærte noe nytt om hva økologisk betyr :)

      Slett
  2. Oida, jeg visste ikke at det var FLERE grunner til å velge økologisk enn at fôret ikke er fullt av sprøytemidler... Hadde jeg hatt en anelse om at det kunne bety mer skulle jeg lest meg opp på det før! TAKK!! Setter stor pris på å lære mer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Joda, grunnene til å velge økologisk er MANGE og GODE :D

      Slett