mandag 28. mars 2016

Den fatale misforståelsen

Tirsdag kveld, to uker før påske, kjente jeg at nå går det ikke bra. Dette går ikke mer. Jeg tok kontakt med psykolog onsdags morgen og fikk time senere samme dag. Det ble en nesten tre timer lang og intens time. Dagen etter hadde jeg ny time, samt time hos fastlege. Legetimen ble også svært intens. Ingen var i tvil om at nå var det alvor. Fredag hadde jeg ny legetime, og jeg gikk inn i helga med lovnad om at neste uke så ville noe skje – garantert. Ny legetime mandag, lege tok kontakt med en allmennpsykiatrisk avdeling 3-4 timers kjøretur unna, og de kunne ta i mot meg allerede neste dag. Tidlig tirsdag morgen bar det avgårde.

Natt til torsdag, samme uka, er det en «hendelse». Jeg trodde rammene var stramme og trygge, men det skjer noe jeg ikke trodde skulle skje, noe som i følge min forståelse overhode ikke er etter avtale. Det blir utrygt, fullstendig kaos bryter ut i meg og jeg ender opp med å gjøre noe dumt. Torsdag morgen kommer noen timer senere og jeg blir hentet til samtale. Vi sitter rundt et bord, de er tre stykker, tre autoritetspersoner, og ingen av dem er på min side. To damer; en miljøterapaut og psykiater, samt en mannlig lege. Han snakker på vegne av dem alle. Kort og greit; de mener jeg har brutt en avtale, og jeg blir derfor utskrevet umiddelbart. «Utskrevet» i teorien. I praksis er det mer «kastet ut».

Jeg prøver å forklare, desperat etter å oppklare misforståelsen. Vi må ha hatt forskjellige oppfatninger av hva denne avtalen egentlig var. De må gjerne kaste meg ut, det er helt greit, men la meg hvertfall fortelle min side av saken? Legen sier at det spiller ingen rolle hva jeg sier, han er «fullstendig likeglad». Jeg prøver, han sier at det jeg sier er «piss». Jeg sier at jeg ikke lyver, han sier at JO, det gjør jeg. Han sier at «hans jobb er å gjennomskue mennesker, og han gjennomskuer meg». Jeg gjør mitt beste for å holde meg rolig og saklig, men føler meg mer og mer desperat etter å oppklare dette. En isfront er alt jeg møter. Jeg innser at de på forhånd har bestemt seg for at jeg med viten og vilje har brutt en avtale, og ingenting jeg sier eller gjør vil endre på det. Men det de sier stemmer ikke og jeg klarer ikke la være; jeg må forsvare meg. Jo mer jeg prøver forklare jo mer hisser han seg opp.


Til slutt smeller det et hånlig; «du argumenterer som en 2-åring!» fra andre siden av bordet. Da gir jeg opp, og reiser meg for å går så fort jeg kan, men jeg er ikke kjapp nok. Patetiske tårene renne allerede før jeg før kroppen har reagert på ordren om å komme seg opp og vekk. Faen. De skulle ikke få se meg gråte, hvertfall ikke den forbanna legen. Til og med på kroppsspråket hans ser jeg hvor utrolig lite han har til overs for meg.

Misforståelser og det å ikke bli trodd er noe av det verste jeg vet. Jeg sitter inne på rommet og gråter hysterisk. Siden de overhode ikke stoler på meg, sitter det en sykepleier sammen med meg som skal «passe på meg» til transporten kommer. Jeg hikster og hyperventilerer, prøver desperat å ta meg sammen, men til ingen nytte. Sykepleieren overser meg fullstendig der hun sitter to meter unna meg og leser i en avis. Jeg får roet meg såpass ned at jeg klarer si noen ord mellom hikstene, og prøver snakke med sykepleieren. Følelsen jeg har inni meg er så grusomt at jeg føler at jeg var i ferd med å dø, kveles, jeg ønsker så inderlig å forklare henne at jeg ikke er en løgnaktig, manipulativ person. Jeg fortaller henne at de kjenner meg jo ikke overhode. Alle jeg har hjemme, alle mine venner, min familie, mine personer i behandlingsapparatet, de vet at jeg ikke lyver, at jeg er pålitelig. At misforståelser kan skje – og at det er nettopp det som har skjedd her. Mens jeg sier det kjenner jeg hvor godt det vil være å komme hjem til alle disse personene.

Jeg fikk et så godt inntrykk da jeg kom. De var så forståelsesfulle, imøtekommende, varsomme. Tilrettela så mye for meg som overhode mulig. Brått ble det snudd til iskald likegyldighet. Som om jeg hadde gjort noe fullstendig utilgivelig og ble plassert i eksil. Etter tre timers venting kom endelig transporten. Hun som «voktet» meg sier et kort hade før hun haster inn en annen dør som låses bak henne. Det er ingen som følger meg ut. Ingen som ønsker meg lykke til. Ingen som tar seg bryet med å komme for å si hade til meg.

Jeg er ingenting.

6 kommentarer:

 1. Det er helt forferdelig, jeg har knapt ord. En skal ikke bli overkjørt på denne måten, men jeg vet at det skjer alt for ofte, og det gjør meg både fortvilet, sint og trist. Mange tror at når en legges inn i en psykiatrisk institusjon, får en eksperthjelp, men sannheten er at alt for mange tilfeldigheter styrer oppholdet.
  Det er så trist, og at du nå sitter med en følelse av å være ingenting er dypt tragisk.

  Du er så absolutt verdifull gode Tora! <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Tilfeldigheter ja, det stemmer godt! Jeg vet jeg ikke er en lett pasient, jeg er smertefullt klar over det, men det er vel de færreste som er det? Er det urealistisk å håpe på at hjelpeapparatet skal være i stand til å håndtere det på en ok måte, liksom?

   <3

   Slett
 2. Kjæreste Tora. Det er utrolig dårlig oppførsel fra omsorgspersonell. Det der er ikke greit! Du er fantastisk. Du er verdt så uendelig mye. Du er sterkere enn du tror. Jeg digger deg! Det her er bare ikke greit!! Massevis av støttende klemmer fra meg. Takk for at du deler. Jeg håper noen av de leser de du skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg digger deg også Hilde, masse masse masse-masse!!

   Slett
 3. jeg kjenner deg ikke men jeg merker at jeg blir veldig opprørt over det du skriver om. Mange behandlere skulle ikke hatt å gjøre med personer i våken tilstand!

  Så jeg håper virkelig at du kommer inn i en behandling hvor du blir tatt bedre vare på :)

  klem fra meg :)

  SvarSlett