mandag 23. januar 2017

Realistisk optimisme?

På ene siden har jeg de som er blindt optimistiske, som forteller meg at det kommer til å gå bra, at jeg kommer til å bli frisk, håper jeg jeg blir «bra snart», som ønsker meg «god bedring» (som om jeg lider av noe man kan bli bra av?)! Mennesker som ikke kan så mye om aspergers eller de tingene jeg sliter med, mennesker som ikke har den faglige kunnskapen eller erfaring med det. Det er ment godt, jeg vet jo det, men jeg kan ikke tro og håpe på at jeg skal bli «frisk», for det er det ikke mulig for meg å bli. Det er vanskelig at andre skal gå rundt og håpe og vente på at jeg skal bli frisk, for det er urealistisk. Jeg kommer bare til å skuffe dem.

På den andre siden er det fagfolka, helsepersonell, både i og utenfor behandlingsteamet mitt, som stempler meg som «kronisk», som har deprimerende lite tro på hva jeg kan klare, som forventer at jeg skal falle, som regner med at det kommer til å gå nedover igjen på et eller flere områder. Som ikke engang tenker tanken på at det finnes en mulighet for at jeg ikke skal skade meg selv. Vi jobber ikke med å få meg «frisk», det har vi ikke gjort på mange år nå. Målet er hele tiden å stabilisere og tilrettelegge. Jo mer forutsigbart og avklart ting er, jo mildere er symptomene. Og det er bra, og det er vel sånn det må være, men kan vi ikke tillate oss å ha litt TRO, og se litt LYST på fremtiden min?


For meg er ting veldig enten-eller. Jeg foretrekker at det er slik, men for en gangs skyld så skulle jeg ønske det ikke var så sort-hvit. Det går ikke an å se bare en side. Akkurat her trenger jeg en mellomting. Realistisk optimisme.

Det er som å være født med bare en fot. Den kommer aldri til å gro ut, men jeg kan få en kunstig fot. På den ene siden gjør det at jeg utad kan se helt normal ut, og ved hjelp at også andre hjelpermidler, kan jeg leve et tilnærmet normalt liv. På den andre siden er det likevel noe som er annerledes, og det kommer det alltid til å være.

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker bildet ditt av foten, synes det er veldig beskrivende!
  Og du - for 30 år siden (!) sa en psykiater - som også var mor til min daværende forlovede - hun sa til sønnen sin: "Gi henne opp. Jeg har sett dette før. Det blir aldri bra." Han hørte på henne, og ga meg opp.

  MEN - hun tok feil, og selv om jeg nok aldri blir "helt bra" så har jeg etterhvert fått "kunstig fot", og har både familie og øyeblikk av lykke hver eneste dag <3

  SvarSlett
 2. Frisk og frisk - hva er det å være helt frisk? Selvfølgelig er det ikke noe svart-hvitt definisjonsapparat her, men det finnes muligheter langt utover det skeptikerne og "fagfolkene" tror. Jeg skal ikke ønske deg "god bedring" men heller lykke til med ditt fantastiske prosjekt med å fylle dagene med mening og glede! Det er inspirerende å følge med rapportene om Frøya, og jeg har tilogmed noe silkehår som jeg skal forvandle til kunst snart...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Gleder meg veldig til å se hva du finner på med den edle pelsen hennes :)

   Slett