søndag 6. november 2011

...ren, naturlig mat!

Jeg skrev for noen uker siden litt om et veldig bra og inspirerende foredrag om mat/kosthold jeg var på. Foredragsholder var overlege Berit Nordstrand (hjemmesiden), og temaet var «Optimal livsnytelse og minimal helserisiko med ren, naturlig mat». Jeg noterte så blekket sprutet underveis, og vil gjerne dele litt av det. Bottom line var at vi trenger proteiner, fett OG karbohydrater, men av de rette typene.

Når jeg skiver "vi", er det altså Ola og Kari Nordmann.

Maten vår
Vi er veldig opptatt av merkeklær, fine biler, ny teknologi, dyre ferier, men maten vi putter i oss, selve drivstoffet til kroppen vår, til livet vårt, vil vi helst ha så billig som mulig (samtidig bruker vi faktisk 20% av matbudsjettet vårt på godteri og brus). Vi lar oss lokke av tilbud på billig mat. Dessverre er (som oftest) ikke den billige maten (eller «gratis mat», som Berit kalte det), bra mat. Kjøttdeig til 19 kroner, nudler til 10 kroner, fiskepinner til 1 krone stykket gir oss ikke den næringen kroppen vår trenger. Vi trenger heller ikke mat fulle av tilsetningsstoffer, feks brød i plast, juice, tacolefser, ferdigsupper osv, som har holdbarhet i to år. Det beste er å (i utgangspunktet) kun handle varer fra fryse-, kjøle- og ferskvaredisken. Det er fryktelig unaturlig å kjøpe en pakke «ihjelkokt» juice som kan stå varmt og er holdbar til 2013, i stedenfor en pakke kaldpressa juice i kjøledisken.

Fett
Ca 60% av hjernen består av fett, og trenger sunt fett for å holde seg frisk. For lite næring til hjernen (dvs for lite sunt fett og for mye raske karbohydrater) gir oss dårlig psykisk helse og gjør oss ukonsentrerte. Rett fett er altså fryktelig viktig, men vi får i oss for mye mettet (feil) fett gjennom feks kjøttdeig, mens vi er livredde for det sunne fettet vi faktisk trenger, feks det fra melkeprodukter. Vi drikker ekstra lett melk og spiser mager ost. Hjernecellene får ikke mye næring ut av lettost med 8 % fett! Det er også «tull» å spise plantemargarin i stede for meierismør.

Karbohydrater
Karbohydratene vi trenger, de såkalte «trege» karbohydratene, får vi fra feks grovt mel. Kun 17% av matmelet vi bruker i dag, er grovt mel. Vi spiser hvit ris, som ikke inneholder noen nyttige næringsstoffer, det er som å spise sukkerkorn. Skal man spise ris, burde det være byggris, som inneholder svært mye av det kroppen trenger, i tillegg til at den gir energi.

Grønnsaker og helse
«Før i tiden» ble man syk plutselig, fikk fort høy feber, og ble like fort frisk igjen. I dag er vi gjerne syke lenge, og føler oss slapp og i dårlig form i lang tid etterpå, noe som tyder på et generelt dårligere immunforsvar. Berit snakket også om kroppens forsvar mot kreftceller, og sammenlignet det med en Pacman. Pacman tikker rundt og spiser kreftcellene i kroppen, og får energien sin fra grønnsakene vi spiser. Vi har også en Pacman i hodet, som spiser våre døde hjerneceller og gjør plass til nye. Også den i hodet trenger grønnsaker for å få energi. Men disse Pacmennene får ikke den energien de trenger. Det er nemlig kun 5% av ungene og 17% av voksne som får i seg nok frukt og grønt. Grønnsakene vi kjøper i butikken, har forøvrig mye mindre næring/vitaminer/mineraler enn de hadde «før i tiden», fordi jorda de gror i er så brukt og manipulert. Det kan være snakk om opptil 80% reduksjon. Dette gjelder da kun butikkgrønnsaker, og ikke økologiske grønnsaker, som er mye bedre, men som vi ikke er så flinke til å kjøpe fordi de gjerne koster mer.

Lettprodukter
Vi lar oss friste av illusjonen om at lettprodukter er så sunt, og kjøper produkter med syntetisk søtstoff, som feks sukkerfrie pastiller og lettbrus. Syntetisk søtstoff er mellom 30 og 600 ganger søtere enn sukker, og kroppen klarer ikke skille på syntetisk og ekte søtstoff. Dermed går sukkertoleransen vår går til himmels og sukkersuget blir enormt. Man må ha mer og mer syntetisk søtstoff for å tilfredsstille det nye søtsuget. Dette gjelder også «naturlige» sukkererstatninger som feks sukrin.

Ferdigmat
Det trenger ikke ta ekstra tid å lage mat fra bunnen av, det er en vanesak. «Tidsklemma» er et begrep fra ferdigmat-kjedene, som skal få oss til å tro at ferdigmat skal gjøre livene våre så mye bedre og lettere. Ferdigmat inneholder syntetiske fettstoffer og palmeolje (som ikke inneholder omega3, noe av det viktigste fettet vi trenger), raffinert stivelse/sukker, lite antioksidanter, høyt saltinnhold og syntetiske vitaminer. Dette fører til feilernæring, som kan vise seg som feks svekket immunforsvar, dårlig hukommelse, konsentrasjonsproblemer, depresjon, energiløshet, uro, søvnforstyrrelse, eksem, asma, ol). Vi skal kun ta 1.5 gram salt om dagen, men får i oss 10 gram. Problemet er ikke det saltet vi strør på maten under matlaging eller når vi spiser, for 75% av saltet vi spiser får vi faktisk fra ferdigmat. Spiser man feks en fjerdedel av en frossenpizza får vi i oss ca 15 gram salt, dvs salt nok 10 dager.

Andre "fun-facts"
-Mye mat inneholder «matsminke», som gjør noe med smak, lukt, utseende, det vil si det tilsettes ting kun for å gjøre det mer tiltalende. At det smaker tomat/brokoli/vanilje osv betyr ikke at det faktisk inneholder det, men at det er syntetiske tilsetninger.
-Oste-topping vi kjøper i butikken, inneholder ofte nesten ikke ost. Du har kanskje sett at det heter «Revet» eller «Pizza-topping»? Det er fordi det ikke er ost, og de har heller ikke lov å kalle det ost.
-I følge WHO lider en av fire av psykiske lidelser. I Norge er tallet en av tre (typiske mangler i kostholdet til psykisk syke; omega-3 (finnes ikke i ferdigmat), tryptofan, tyrasin, magnesium, b-vitamin/folinsyre.)

7 kommentarer:

 1. Så spennende! Høres merkelig ut, men den informasjonen jeg fikk mest nytte av var det om juicen. Det er jo egentlig en selvfølge at den i kjøleskapet er bedre næringsmessig, men jeg har faktisk ALDRI tenkt over det! Herregud! Hehe.

  SvarSlett
 2. Utrolig bra skrevet!! Det er jo helt sant med den juicen, det har jeg faktisk ikke tenkt på engang! Der står de i mange år i romtemperatur ... det er jo ikke normalt en plass.

  I det siste (faktisk etter den 4 timer lange dietten min) har jeg begynt å tenke mye mer over hva jeg putter i meg. Jeg trodde Toro-gryteretter var sunt jeg, helt til jeg fant ut at det er bare dritt. Jeg spiser meierismør :D Tanten min fortalte meg hvordan de faktisk lager margarin! Fysjameg!

  Men det jeg syns er ufattelig dårlig er at sunne ting koster så utrolig mye mer. Skal man spise skikkelig sunt og økologisk, er jo matbudsjettet i dass etter to uker. Syns godt det kunne blitt endret i dette landet ja!! Og forresten, graver frem Omega 3 tabletter as we speak! :)

  SvarSlett
 3. Oi, dette var skikkelig interessant! Masse nyttig informasjon! Må vise dette til mannen slik at vi kan handle litt smartere på butikken. Vi er ikke alltid like flinke.

  SvarSlett
 4. Ja sant, mye som er kjempelogisk men som man ikke tenker over før man blir gjort obs på det :)

  SvarSlett
 5. Dette var utrolig bra sammenfattet, jeg er direkte imponert over deg! M <3

  SvarSlett
 6. Thank god for Kiwi! Hadde sikkert vært en litt annen historie om jeg spiste døde dyr, men.

  Og, om sånn tilsetningsstoffer.. Visste du at det vanlige vaniljesukkerret (freia eller noe, blå boks) IKKE INNEHOLDER VANILJE?... Eyh?
  Vannilin. Kjemisk fremstilt "smak" (tror jeg. Er ganske sikker!)

  SvarSlett