onsdag 9. november 2011

Soyakua

La meg fortelle om mitt favoritt«dyr»; nemlig soyakua. I likhet med andre dyr, får man også fra soyakua ting som burgere, nugets, «kjøtt»boller, «kjøtt»kaker, forskjellige pølser, «kjøtt»deig, bacon («facon»), i tillegg til ost, melk, yoghurt, fløte, is, sjokolade, ect.

Mange mener de ikke liker soyating, de har nemlig smakt soya et-eller-annet* (EN ting) og det smakte høgg! Skjerpings... Verdens dårligste unskyldning. Det er som å smake på druer/brokoli/øl og så konstantere at du ikke liker frukt/grønnsaker/alkohol. Du liker ikke ALLE kjøttprodukter, gjør du vel?

Tror de fleste hadde sett rødt dersom jeg skulle vært mot enkelte kjøttetere, slik enkelte kjøttetere er mot meg. Blant annet var det en på jobben i dyreparken som synes det var sååå teit at jeg spiste vegetar, og sa rett ut til meg «jeg skal si Æsj så kjedelig!, hver gang jeg ser at du spiser noe vegetar». Vært mot andre som du vil andre skal være mot deg osv... TENK om jeg skulle begynne si «ÆSJ SÅ BARBARISK» når jeg så noen som spiste kjøtt?

Vegetarmat er utrolig godt! Jeg vil (naturlig nok) anbefale det på det varmeste, både av etiske og miljømessige grunner. En eller annen smarting har startet en internasjonal kampanje som heter Meatfree Monday, eller Kjøttfri Mandag, om du vil.

FNs klimapanel har beregnet at en person som går over til å spise en vegetarrett i uka, reduserer sine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Hvis alle nordmenn gjør dette, tilsvarer det utslippene til 360.000 biler!

HER finner du hovedsiden, og HER finner du den norske siden. Du finner også mange gode oppskrifter, dersom du trenger tips til et fullverdig, deilig vegetarmåltid. Flere herlige (veganske) oppskrifter finner du på DENNE siden. Ta en titt og la deg inspirere!

9 kommentarer:

 1. Herlig! Dette slår jeg jammen et slag for :)

  SvarSlett
 2. Så bra at du poster innlegg som dette! Er jo kjøtteter jeg, men slikt som dette får meg til å tvile. Bra det!

  SvarSlett
 3. Har du prøvd TVP? Og om du har, har du tips? Jeg får det bare til å smake høgg.

  Se på denne: https://animalsaustralia.qnetau.com/appeal/bobby-calves/bobby-newspaper-ad-nov2011.pdf
  "This is our new ad the dairy industry doesn't want people to see."

  SvarSlett
 4. Det har nok veldig mye med hva man er vandt med også:P Jeg er feks veldig lite glad i bønner, kikerter osv. men kunne sikkert klart å lære meg å like det:P Men er mange soyaprodukter som er gode :) Synd at det ofte er veldig dyrt.
  Sånn er det jo med det meste av sunn mat desverre; jo renere og sunnere produkter; jo høyere pris.

  Meatfree monday var forresten en god ide for oss som ikke vil slutte helt med kjøtt :)

  SvarSlett
 5. Men biff er jo så godt... :/

  Uansett - jeg skal bli bedre på å velge vegetarmat når jeg er alene. Det er veldig godt det også. :)

  SvarSlett
 6. Er kjøtteter selv, og må innrømme at jeg aldri har smakt noe som helt av soyaprodukter. Men det skader jo ikke å prøve.

  SvarSlett
 7. Er en vanesak å spise kjøtt, og den vanen kan snus :)

  Schmy: Nei ikke smakt det, har ikke det så langt oppi nord skjønner'u! Takk for linken, trist lesing :(
  Ps, I miss you ♥

  SvarSlett
 8. Kan kjøpes på kisnarvik.no ELLER kinsarvik.no (husker ikke stavinga!), de har masse annet gøy også!
  Tviler hardt på at det finnes her i byen også. Landet er livet.
  Ps, I miss you too <3

  SvarSlett
 9. Må si som Lileana, jeg er kjøtteter og har aldri smakt soyaprodukter, men det må være noe med denne holdningen, for jeg tenker ÆSJ, SÆRT, når jeg hører soyaprodukter. Og det er jo ikke rettferdig når man ikke har smakt ;)

  SvarSlett